Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sivistystoimi sahaa omaa jalkaansa

Tuntui pahalta avata lehti (FL 2.12.), kun sivistystoimen organisaatiouudistuksen yhteydessä kerrotaan, ettei avoimia virkoja täytetä. Ei siksi, että haikailisin vanhoja aikoja takaisin, jolloin ”kaikki oli paremmin”, kuten vanha klisee kuuluu, vaan siksi, että säästämällä ja keskittämällä kaupunki lopulta säästää itsensä hengiltä, kuten Manu Mäkinen samassa lehdessä osuvasti kuvailee.

Kaupungin ja tässä tapauksessa sivistystoimen tarkoituksena näyttää olevan, että sitä mukaa, kun työntekijät eläköityvät, uusia ei palkata tilalle, vaan työt hoidetaan jäljellä olevien kesken. Entä sitten, kun nämäkin eläköityvät, kuka hoitaa työt, jotka eivät tekemällä lopu, kuten vanha sanonta kuuluu.

Asian ydin ei ole se, etteikö suurempia yksiköitä voisi perustaa, vaan se, miten ne rakennetaan siten, että asiaosaaminen on mahdollisimman hyvää sekä johtamisen että yksiköiden yhteistyön kannalta. Mitä kauemmaksi johto siirretään, sitä vähemmän se on perillä siitä, mitä yksiköissä tapahtuu. Johtamistaidon oppaissakin korostetaan sitä, että johtajan tulee olla mahdollisimman lähellä alaisia, jotta saadaan paras mahdollinen vuorovaikutus esimiehen ja alaisen kesken, ja sitä kautta mahdollistetaan paras mahdollinen työtulos asiakkaan kannalta, mikä on itse asian tärkein tarkoitus.

Toinen on asiaosaaminen eli mitä erilaisimpia yksiköitä yhdistetään yhden johtajan alaisuuteen, ei tällä voi olla asiaosaamista jokaiseen johtamaansa alueeseen, ellei sitten ole varsinainen besserwisser, ainakin omasta mielestään. Sama pätee lautakuntiin, joita on yhdistelty vuosien varrella niin paljon, ettei kenelläkään lautakuntien jäsenellä voi olla tietoa kaikista niistä asioista, joista joutuu päättämään. Tuloksena voi olla päätöksiä, jotka eivät ole kuntalaisten parhaaksi.

Mielestäni jatkuva säästäminen ja keskittäminen ei ole se tie, jolla Suomi ja tässä tapauksessa Forssa saadaan nousuun, vaan ihmisten ja varsinkin nuorten työllistäminen mielekkäisiin työtehtäviin. Ei välttämättä eläköityvien johtajien ja päälliköiden tilalle, vaan sinne missä heitä eniten tarvitaan, asiakaspalvelussa, hoitajina, ohjaajina, opettajina jne. Pitäkäämme ainakin tästä huolen, jos ei muuhun ole varaa.

Jukka Nummelin

eläköitynyt Wahren-opiston rehtori