Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Tuulivoimasta jälleen kerran

Tuulivoimaloiden purkamisesta ynnä muusta oli mielipidekirjoitus FL 1.12.2019. Saksassa kuuluu tuulivoimarakentaminen lähes pysähtyneen kansalaisjärjestöjen vastustuksen vuoksi. Tuntien vastaavan kehityksen muualla Keski-Euroopassa pidän pääsyynä kuitenkin avustuksien vähentämisen em. tarkoitukseen ja ongelmat ylituotannosta Pohjois-Saksassa, jossa tuotetaan tuulisähköa hetkittäin yli tarpeen rasittaen sähköverkostoa Tsekinmaata myöden. Saksassa esimerkiksi Baijerissa kun on uusiutuvaa energiaa aurinkosähkön muodossa omaksi tarpeeksi.

Tuntuu olevan ongelma, mitä tuulivoimaloille tapahtuu käyttöikänsä lopussa. Ainakin atomivoimaloiden suhteen tämä on selvää. Näitä puretaan miljardibudjetilla 30–40 vuotta.

Tuulivoimaloinen siipien materiaalikin tuottaa murhetta. Sen sijaan ei kaikkialta muualtakin löytyvät lasi- ja hiilikuidut, lujitemuovit, mikropartikkelit kaikista keinokuiduista ym. Tähän löytyy ratkaisu vaikkapa samaan tapaan kuin radioaktiivisille jätteille. Valamalla ne betoniin tai lasijätteeseen. Rakentamatta edes miljardibudjeteilla tuhansia vuosia vartioitavia onkaloita.

Tuulivoimaloiden muutamien tonnien betoniperusteiden suhteen löytyy ehkä ratkaisu Saksasta sekin. Grafenrheinfeldin atomivoimalan 33 käyttövuoden jälkeen todettiin paitsi että oli syntynyt 180 000 m3 radioaktiivista jätettä, jossa esim. plutoniumin puoliintumisaika on 24 000 vuotta, myös jonkin verran muuta materiaalia purettavaksi. Kuten 475 000 tonnia betonia raudoituksineen (lähde http://www.Welt.de). Purkaminen kestää myös vähän kauemmin kuin tuuligeneraattorin sokkelin. Atomivoimalan jäähdytystornit ovat matalana aikaisintaan v. 2033 mutta koko alue on siistitty aikaisintaan 2043 (lähde: http://www.nordbayern.de).

Vielä kansalaisjärjestöjen tuulivoiman vastustamisesta. Fukushiman tapahtumien jälkeen oli atomivoiman vastaisissa mielenosoituksissa pelkästään Saksan neljän suurimman kaupungin kaduilla 250 000 kansalaista (lähde: http://www.klimaretter.info). Eli kaikki on suhteellista. Olisi mielenkiintoista tietää, moniko tuulivoiman vastustajaa oli näiden joukossa. Sähköä on saatava jostakin. Tunnetusti helpoimmin pistorasiasta.

Simo Salomaa