Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulun viettoa, kolikon toinen puoli

Maallinen meno on hiljalleen muuttanut joulun ajan viettoa pois sen alkuperäisestä tarkoituksesta. Tämä on johtanut siihen, että perinteinen joulu on useimmilta unohtumassa. Tämän päivän jouluhan on muuttunut kaupan juhlaksi, suurella mainonnallaan, myynnillään ja voitontavoittelullaan.

Aika on joulua muuttanut myös niin, että joulusta on tullut monille ihmisille kiirekulttuurin huippu ja ihmisiä eri arvostava kerskakulutusjuhla. Turhuuksien oston suurena vaikuttajana kun on myös se, miten rahaa on ja sen jakautuminen ihmisten kesken.

Alko myy erilaisia alkoholijuomia ennätysmäärin, jonka seurauksena monissa Suomen kodeissa tapellaan jouluna enemmän kuin muulloin verissä päin, vaikka kyseessä on lasten ja rauhan juhla.

Totuus on se, että myynnin kärjessä ovat hienoimpien viinien sijaan vuodesta toiseen ylivoimaisia voittajia väkevät juomat kuten votkat ja koskenkorvat.

Joulumyynnin aika on kaksikin kuukautta ja viimeisinä päivinä ennen joulua ei voi olla huomaamatta sitä, että ihmiset hankkivat lahjoja, kunhan nyt edes jotain periaatteella.

Joulun alla monellakin ihmismassassa olo on tuskaisen hikinen ja ilmeet kireitä eikä joulumielestä ole tietoakaan. Lapsille ostetaan etupäässä lahjoiksi halpaa muovirihkamaa, jotka jo tapaninpäivänä ovat niin sanotusti tuusan nuuskana.

Joulu kun on jo kauppiaiden juhla, jolloin heidän taholtaan myytäväksi hankitaan mitä vaan halvalla saa, kuten muovista tuontirihkamaa. Kestävät puulelut kun ovat liian kalliita kertakäyttöleluihin verraten, vaikka ovat vuosia kestäviä ja useimmiten vielä kotimaisia.

Suomalaiseen ihmisrotuun on pesiytynyt jouluna myös ahneuden ja äärettömän suuri mässäilyn tarve sekä myös ruuan loppumisen pelko. Ruokia rahdataan koteihin mielettömiä määriä, joilla on siihen varaa. Ja muina pyhinä haetaan lisää, sen loppumisen pelossa, eikä lisäläski tunnu lihavankaan mieltä painavan.

Kaikesta tästä huolimatta, muistakaamme toisiamme jotenkin jouluna. Etenkin yksinäisyys ikäihmisillä ja kaikilla muillakin yksinäisillä korostuu pitkänä jouluaikana. On suuri ilo yksinäiselle, kun häntä muistettaisiin. Joko käymällä, pikku lahjalla, soittamalla ja kaikella mahdollisella mitä kukin vaan hyvyydessään keksii!

Taisto Levo