Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palkka.fi helpottaa palkanmaksua

Matti Hirvonen kirjoitti Forssan Lehdessä 5.12.2019, että palkanmaksua pitää yksinkertaistaa Suomessa erityisesti pientyönantajien osalta.

On totta, että pientyönantajalle palkanmaksu kaikkine erilaisine velvoitteineen voi olla haastavaa. Kuten Hirvonen kirjoitti, työnantajan tulee esimerkiksi maksaa erilaisia maksuja eri paikkoihin. Tämä johtuu siitä, että palkan sivukulut koostuvat mm. ennakonpidätyksestä, eläkemaksusta, työttömyysvakuutusmaksusta sekä muista maksuista. Lisäksi työnantajaa koskee ilmoittamisvelvollisuus sekä muut velvoitteet.

Verohallinto tarjoaa yhdessä työeläkeyhtiöiden ja työllisyysrahaston kanssa maksuttoman palkanlaskentaohjelman, jotta työnantajavelvoitteiden hoitaminen olisi helpompaa. Palkka.fi on avattu vuonna 2006 ja se on suunnattu erityisesti pientyönantajille kuten kotitalouksille, pienyrityksille sekä seuroille ja yhdistyksille.

Palvelussa voi laskea palkat sivukuluineen ja tulostaa tai lähettää palkkalaskelman sähköisesti. Palkka.fi hoitaa myös työnantajan puolesta tarvittavat ilmoitukset suoraan tulorekisteriin sekä arkistoi tiedot 11 vuodeksi. Maksujen osalta Palkka.fi muodostaa työntekijälle maksettavan nettopalkan sekä työnantajamaksut.

Palkka.fi ei kuitenkaan Hirvosen ehdotuksen mukaisesti luo yhtä maksua, joka sisältäisi kaiken palkasta sivukuluihin, vaan maksut muodostuvat erikseen joka paikkaan tai niistä saa erillisen laskun. Käytettävyyden ja selkeyden kannalta olisi toki yksinkertaisempaa, jos yhdellä maksulla voisi hoitaa kaiken tarvittavan. Tällä hetkellä ei kuitenkaan Palkka.fi:n kaltaisessa viranomaispalvelussa ole mahdollista, että palvelu tai joku sen osapuoli voisi kerätä ja edelleen jakaa rahat.

Työnantajavelvoitteiden hoitamisessa Palkka.fi on kuitenkin oivallinen apu, ja suosittelen sitä näiden velvoitteiden ja palkanmaksun hoitamiseen. Palkka.fi:hin on kirjautunut yli 266 000 käyttäjää ja sen kautta maksetaan palkkoja kuukausittain n. 1,8 miljoonalla eurolla.

Palkka.fi:n asiakaspalvelu auttaa palvelun käyttöönotossa ja käytössä puhelimitse ja chatin kautta arkisin klo 9–16.15.

Toivottavasti Palkka.fi-palvelusta löytyy apu palkanmaksuun ja se madaltaa pientyönantajien kynnystä työntekijöiden palkkaamiseen.

Anna-Maija Lahti

ylitarkastaja, Palkka.fi-palvelunomistaja, Verohallinto