Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiitos Simo!

Kiitos Simo (FL 14.12.). Aina Wienistä asti otat tärkeään keskusteluun osaa, Virkistävää, että kiinnostaa.

Muutama kommentti. Koska maailman historiassa on diktatuuriset äärinationalistiset liikkeet onnistuneet säilyttämään valtansa?

Historian kirjoitus on suurelta osin ollut jatkuvaa kansainvaellusten liikettä. Kuuluisimmat pakolaiset lienevät Buddha ja Jeesuksen vanhemmat, juutalaiset vanhan testamentin aikaan ja viimeksi Natsi-Saksan aikana, listaa voi jokainen itse jatkaa.

Omasta suomalaisesta historiasta löytyy mielenkiintoisia muuttajia. Uralilta ja Euroopasta tulleet pakottivat saamelaiset muuttamaan Lappiin ja näin syntyi Suomi, siis maahanmuuttajien toimesta. Viimeinen jokaista suomalaista koskettanut tapahtuma oli satojen tuhansien karjalaisten muutto pois Neuvostoliiton valtaamalta alueelta.

Simo, en ole samaa mieltä luettelosta, kuinka surkeita kaikki tänne pyrkivät ovat. Listasi lähentelee rasismia, ainakin se on ihmisoikeuksien vastainen, välineellistät avun tarpeessa olevat. Lähestymistapasi on elitistinen. Suurin syyllinen tällä historiallisella hetkellä on suurvaltojen aiheuttamat sodat ja väkivalta. Ilmastonmuutos tulee tulevaisuudessa olemaan jatkuvasti kasvava uhka .Uskontojen ja globaalin kapitalismin, erityisesti USA:n malli, ovat suurimmat syylliset.

Olen asunut Keski-Euroopassa lähes kaksikymmentä vuotta, viimeksi viisi vuotta Wienissä. Tiedän, mistä puhut. Olet myös ehkä huomannut, tutustunut itävaltalaiseen poliittiseen historiaan? Kuhertelu äärioikeistolaisuuden kanssa on arkipäivää. Ei sitä kykene edes peittämään Wienin loistava tieteen ja taiteen historia.

Olemme jälleen kerran historiallisessa tilanteessa. Ilmastonmuutos, liikakansoitus, eriarvoisuuden lisääntyminen, sodat eri puolilla maailmaa jne. Tyypillistä on polarisaatio. Muutosahdistus ja muutospelko johtavat aina yritykseen vanhan säilyttämiseen ja muutosvastarintaan. Esimerkkejä löytyy: Trump, Putin, Bolsonaro, Orban, Johnson edustavat minulle outoa listaa johtajista paremman tulevaisuuden kannalta. Teillähän on siellä Itävallassa ihan oma Halla-aho.

Alpo Suhonen