Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väestönkasvu ja ilmastonmuutos

Ilmastonmuutoksen uhka näyttää täyttäneen ihmisten päät niin täydellisen yksipuolisesti, että ei huomata sitä, mikä ehkä on todennäköisin syy ilmastossa tapahtuviin muutoksiin. Tämä piilossa lymyilevä nopeasti lisääntyvä ja maailmaa muutenkin sekoittava vaara on väestönkasvu.

Suomi, joka on neulanpiston kokoinen maa pallollamme, haluaa olla mallimaa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Huomioimatta sitä, että meidän teoillamme ei ole mitään vaikutusta maailmanlaajuiseen ilmastoon ja omaa meillä ei ole.

Kannatan tietysti puhtaampaa maailmaa ja Suomea kaikessa, mutta globaalit teot on aloitettava Kiinan, Intian, Venäjän, Yhdysvaltojen ym. suurvaltojen toimesta, muuten ei saavuteta mitään.

YK on tehnyt erilaisia väestönkasvuennusteita, jotka eivät hyviltä näytä, vaan on huonoja ja vielä huonompia malleja. Ennusteista huonoin lupaa 1,5 prosentin kasvua ja tällä vauhdilla maailmassa olisi 2000-luvun loppupuolella noin 12 miljardia asukasta, kun nyt ihmismäärä on noin 7,6 miljardia. Yksinkertainen totuus on se, että mitä enemmän ihmisiä, sitä enemmän saastetta.

Joka tapauksessa muutos on ollut suuri ja on tapahtunut nopeammin kuin koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Hallitsemattomasta väestön kasvusta on tullut vakava ympäristöriski, joka uhkaa lopulta koko maapallon ekologista järjestelmää ja se aiheuttaa eettisiä ongelmia, kun tullaan taistelemaan ihmisten henkiinjäämisestä.

Ruuan puutteesta ja puhtaasta vedestä tullaan todennäköisesti käymään sotia. Kehitysmaiden ihmisten tiedostaminen paremmasta elintasosta muualla aiheuttaa vaellusaaltoja valtiosta toiseen, paremman elintason toivossa. Joka taas tulee aiheuttamaan rasistisia mellakoita pakolaisten maahantulosta.

Lääkäreiden ja lääketieteen tarkoitus ja pyrkimys on hyvä, vaikka toimillaan lisäävät paljonkin väestönkasvua.

Lääketiede on aiheuttanut myös sen, että moni monipuolisestikin vajaana syntynyt saadaan pidettyä hengissä läpi elämän, joskin jatkuvalla hoidon tarpeella, mikä taas toisaalta on taakka yhteiskunnalle.

Maailmasta on myös poistettu kehitetyillä lääkkeillä sairauksia, jotka toimivat aikoinaan luonnollisina esteinä ihmiskunnan kasvulle. Lisäksi lääketiede tehokkaine lääkkeineen on pidentänyt ihmisten elinikää. Ne ovat myös lisänneet väestömäärää ja ihmisen iän mukana tuomia sairauksia, joita sitten hoidetaan pitkään kalliilla hoidolla.

En vastusta mainittuja lääketieteellisiä uudistuksia. Mutta huomioitava on nekin, kun puhutaan maailman väkiluvun noususta ja sen aiheuttamista seurauksista.

Taisto Levo