Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alkoholiveroa ei voi enää korottaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (28.2.2020) julkaiseman alkoholijuomien tilastoraportin mukaan mietojen alkoholijuomien ulkomaantuonti kasvoi viime vuonna.

Matkustajatuonnin kasvu selviää myös Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton, Palvelualojen ammattiliiton PAM:n, Päivittäistavarakauppa PTY:n, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa:n ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK:n Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK:illa teettämästä tutkimuksesta.

THL:n raportin mukaan alkoholia tuotiin ulkomailta yhteensä 61,4 miljoonaa litraa, josta 44,1 miljoonaa litraa eli 27 prosenttia oli olutta, siideriä ja long drink -juomia. TAK:n tutkimuksen mukaan, jossa haastateltiin Viron ja Suomen välisillä laivoilla matkustavia suomalaisia, alkoholijuomien matkustajatuonti kasvoi viime vuonna 26 prosenttia, vaikka laivamatkoja tehtiin aiempaa vähemmän. Panimoteollisuuden valmistamien oluiden, siiderien ja lonkeroiden tuonti kasvoi lähes 40 prosenttia.

Syynä on alkoholijuomien merkittävä hintaero, sillä joka kolmas ilmoittaa halvemman alkoholin olevan ainoa tai merkittävä syy matkustaa Viroon. Suomen alkoholivero on yli kaksinkertainen verrattua Viron alkoholiveroon.

Hallitus teki viisaan päätöksen olla korottamatta alkoholiveroa tänä vuonna, vaikka ohjelmansa mukaan se aikoo korottaa alkoholiveroa vaalikauden aikana. Hallitusohjelmaan on myös kirjattu, että hallitus seuraa alkoholin matkustajatuonnin kehitystä.

Koska panimoteollisuuden valmistamien mietojen alkoholijuomien matkustajatuonti on kasvanut merkittävästi, Suomessa alkoholiveroa ei yksinkertaisesti voida enää korottaa.

Valtio menettää verotuloina yli sata miljoonaa euroja. Verotulojen lisäksi on elintärkeää turvata suomalaiset työpaikat sekä perinteisen, suomalaisen panimoteollisuuden elinvoimaisuus.

Riikka Pakarinen

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja