Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskustan elävöittämisestä

Keskusta elpyisi kummasti, jos Alko ja Postin palvelut siirretäisiin Kartanokeskukseen. Ei kestäisi kauaa, kun rakennus täyttyisi yrityksiltä. Tällainen siirto ei kuitenkaan ole mahdollinen.

Suhtaudun myös skeptisesti sinällään positiivisiin ajatuksiin, joissa visioidaan kauppahallia Kartanokeskuksen tai Makasiinin tiloihin. Makasiinin suhteen vaadittaisiin mittavat investoinnit aina infrasta lähtien, ennen kuin kauppahallitoimintaa voisi harjoittaa, eikä sellaista panostusta ole realistista odottaa mistään suunnasta. Makasiini saataisiin käyttöön parhaiten jonkin kulttuuritoimijan avulla, joka jaksaisi panostaa ohjelmaan ja tekemiseen. Tahoa, jossa tarvittava into, taito ja resurssit yhdistyisivät, ei alueella yksinkertaisesti ole, eikä sellaista synnytetä ohimennen rahalla tai pelkällä toivolla.

Mutta vaikka kauppahalli perustettaisiin Kartanokeskukseen, niin suhtaudun erittäin varauksella siihen, että asiakaskuntaa riittäisi alkuinnostusta enempää. Ehkä, jos siellä olisi palveluita, joita ihmiset kaipaavat, kuten Posti ja Alko, mutta yksinään se tarjoaisi lähinnä kilpailijan torille.

Tähän oikeastaan liittyy eräs suuri ongelma, joka kehittämisajatuksiin liittyy: Torin ollessa kaupungin sydän, tulisi ympäröiviä palveluita suunniteltaessa miettiä sitä, miten palvelut kilpailun sijaan tukisivat toisiaan. Mitä ihmiset kaipaavat ja miten he haluavat tiloja käyttää? Mille on tarvetta ja miten siihen voi vastata?

Helpot ja nopeat ratkaisut eivät useinkaan tuota haluttua lopputulosta. Esimerkiksi ostoskeskuksen perustaminen Kartanokeskukseen tuskin tekisi muuta hajauttaisi asiakaskunnan yhä harvemmalle toimijalle.

Mutta entäpä jos Kartanokeskukseen perustettaisiin esimerkiksi jonkinlainen konferenssi- ja messukeskus, jollaista alueella ei ole? Samaan rakennukseen mahtuisi hyvin järkevästi mitoitettu päivittäistavarakauppa, pienempiä myymälöitä, toimistotiloja yrityksille, miksei myös tarpeen vaatiessa pieni kauppahallimainen tila torimyyjiä ajatellen. Yritykset saisivat ylimääräistä nostetta tarjoamalla palveluita konferenssi- ja messukeskuksen vieraille, muun ajan tarjoten palveluita asukkaille. Vastaavasti keskuksen vieraat käyttäisivät myös muiden keskustan yritysten palveluita. Hotellit ovat lyhyen kävelymatkan päässä, kuten myös kauppakeskukset ja linja-autoasema taksiasemineen.

Kartanokeskuksessa on parkkipaikkoja ja sinne on vaivaton ja helppo saapua mistä tahansa suunnasta. Vaikkei keskus olisi jatkuvasti kovassa käytössä, se kuitenkin toisi ihmisiä, ja ihmiset tuovat elämää. Se on juuri sitä elävöittämistä, jonka perään kuulutetaan.

Käytännössä tämän tapainen hanke ei vaadi kaupungilta taloudellisia investointeja niinkään, kuin yhteisymmärryksen löytymistä tilojen omistajan kanssa ja sitoutumista yhteisiin suunnitelmiin sekä tavoitteisiin. Sopimuksia markkinoinnista, infran ylläpidosta ja tämän tapaisista asioista. Nykyään trendinä on suunnitella kauppa- ja tapahtumakeskuksia kuin pieniksi kaupungeiksi. No, meillä on kaikki nämä palvelut valmiina tapahtumakeskusta varten.

Tämä nyt vain tällaisena ensimmäisenä mieleen tulevana ajatuksena, mutta esimerkkinä miten asiaa voi lähestyä, kun tilannetta katsoo vähän toisesta näkökulmasta: Mille on tarvetta, mitä ihmiset haluavat, miten siihen vastata ja miten käyttää olemassa olevia tiloja.

Väitän, että on tuloksellisempaa keksiä pyörälle käyttöä kuin yrittää keksiä sitä uudestaan.

Manu Mäkinen (Vas.)