Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Emmää kerkii ny

Alpo Suhonen kertoi Duunarin tulevaisuus -kolumnissaan (FL 4.3.) Eelis Suomisen kirjasta Minun Forssani ja mitä markalla ennen sai.

Eelis Suominen oli tehtaan loiston aikaan työnjohtaja, joka oli kaikkien tuttu ja juttukaveri. Yhtenä kesänä Elkku kertoi käyvänsä kolmena päivänä viikossa Tammelassa uimassa. Kysyin: Missä siellä? Hän vastasi: Uin aina Määrlammin ympäri, se on siinä Saaren kansanpuiston takana, aika iso ja keskeltä syvä lammi. Tu sääki joskus mun kans, sanoi hän.

Minulla oli vastaus valmiina: Emmää kerkii ny, ku täytyy rakentaa talloo. Kylä sää kerkiit, jos vaan halluut, sanoi Elkku. Kylä sää kerkiisit, jos siä jaettas rahhaa, tai hoppeelusikoita, vastasi hän.

Kylä mää si kerkisin ja kierrettiin ison tuntuinen lampi lähellä rantoja uiden. Elkku edellä ja minä perässä.

En o tiännykkä, että sääki olet noi hyvä uimari, kehui hän.

Siihen aikaan tehtaalaisilla oli yhtiön järjestämä ulkoilukilpailu, kun käytiin rasteilla jalkaisin, hiihtäen, taikka kelkkaillen. Sadasta käynnistä sai hopeisen teelusikan ja 200:sta hopeisen jälkiruokalusikan ja vähemmän käyneiden kesken arvottiin muita palkintoja. Mitähän sanoisivat nykyihmiset, jos joku alkaisi järjestää vastaavia ulkoilukilpailuja?

Erkki Kaakinen