Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunneli kuin Guggenheim

Mitä yhteistä on Helsingin taannoisella Guggenheim-taidemuseotouhulla ja Helsinki–Tallinna -tunnelikaavailuilla? Ainakin utopismi.

Ensin mainittuhan painui jo haaksirikossaan syvyyteen, josta se ei toivottavasti varsinkaan entisine eväineen ilmesty kummittelemaan seuraksemme. Myös aiheista jälkimmäisen soisi päätyvän vastaavaan tilaan Suomenlahden alaisessa peruskalliossa ja pohjamudassa. Ja sitä paitsi ennen tähänastista mittavampiin vahinkoihin johtamistaan.

Erojakin etsivä halutessaan löytää tämän yhteismitallisuudessaan kieltämättä ehkä ei täysin ontumattoman vastinparin kesken. Kuten vaikkapa puuhaajatahojensa rintamalta.

Helsingin Guggeheim paljastui heti alkumetreillään onnenonkijahaihattelijoidensa puhdasoppiseksi hyväuskoisten poliitikkojen varaan laskemaksi oman maallisen autuutensa kotiinkalasteluvedätykseksi.

Helsinki–Tallinna -tunneliviritykseen kiinnostuksensa osoittaneita tahoja on ilmestynyt jo kaksinkin kappalein. Niistä toinen ilman edellä mainitulla Guggeheim-epiteetillä leimautumisen perustetta. Se vaikuttaisi lepäävän näillä näkymin reilusti ja kiertelemättä yhteiskunnan eli meidän veronmaksajien varaan taksoitettuna ilman välistävetäjäliippareitaan.

Siinä toisessa vaihtoehdossa ajatuksen saattaa päätellä menevän niin, että me osallistuisimme omassa yhteisvastuullisessa muodossamme bisneselämän ja ennen muuta Kiinan tekemien panostusten korkojen kera takaisin maksamiseen hukkaputken hyödyntäjinä.

Hintaa kyseiselle kokonaisuudelle kertyisi asian parissa työaikaansa jo tuhlanneiden viranhaltijatahojen sekä julkisuudessa vastaan tulleiden tietojen mukaan 13 – 20 miljardin euron haarukassa liikkuva summa. Onko se alkuunlähtöluvuksi otettavana paljon vai vähän, riippuu, kuinka itse kukin katsoo mieleisekseen rahamäärät ja niillä saatavat vastineet eli käyttötarkoitukset määritellä.

Niin tai näin, mutta jopa valtion ratojen oikaisusuunnitelmat (Petteri Orpon tunnissa Turkuun -vaalikarjanliehakointi tietysti pois lukien) vaikuttavat Suomenlahden alaisen tunneliajatuksen rinnalla lähestulkoon järkeviltä.

Sitä, että kiinalaiset loppuun asti harkittua maailmanvalloitusstrategiaansa toteuttaessaan tyrkyttävät rahojaan Helsingin ja Tallinnan välisen tunnelin kaltaisiinkin täkyihin, on turha pitää yllätyksenä. Kysymys on vain siitä, että joku tulee ja on valmis lähtemään heidän kelkkaansa.

Sen suuremmista talous- tai mistään muistakaan neroudenosoituksista kiinalaisrahan vastaanottovalmiutta osoittaneita ei siis kannatta tässä tunnelihankkeessakaan ylistellä. Kyse on oljenkorresta, johon älliinsä hurahtaneen on tartuttava muiden vaihtoehtojen puutteessa. Kirjoittaja on forssalainen toimittaja.