Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastauksia Tammelan taloudesta

Ralf Nordström (FL 24.2.) kyseli, mitä Tammela aikoo tehdä kuntien pahenevan talouskurimuksen johdosta. Tavallisen valistuneen kuntalaisen silmin nykymeno voi vaikuttaa aika kummalliselta. Ikään kuin talousasiat eivät mitenkään ohjaisi päätöksentekoa. Näin ei kuitenkaan ole, mutta asioissa pitää palata vuoteen 2015. Silloin valtuustossa nähtiin varsin selkeästi talouden tasapainotustarve. Saimme jopa selvällä poliittisella yksimielisyydellä aikaan ylimittaisiin palvelurakenteisiin puuttuvan päätöksen. Oppilaat vähenevät, niin pitäisi koulujenkin. Ja kaikkihan muistavat tästä seuranneen muotoseikkoihin perustuneen valituksen.

Seurasi erittäin populistinen kuntavaali, siinä vedottiin tunteisiin ja mielikuviin, faktojen kanssa oli vähän niin ja näin. Esimerkiksi voisi nostaa Tuovinen-Vahtila -työryhmän laatiman ”selvityksen” entisestä FAI:n kiinteistöstä, jota silloin kaavailtiin edulliseksi tavaksi ratkaista Tammelan esi- ja perusopetuksen tilatarve. Kiinteistö saatiin leimattua koulukäyttöön sopimattomaksi ja epäterveeksi rakennukseksi! Siis terve rakennus ja juuri koulukäytössä ollut.

Valtuustoon valituksi tuli valitettavan paljon näitä yhden asian ihmisiä. Nykyistä vaalikautta onkin leimannut riitaisuus, omat tarkoitushakuiset laskelmat, äänestyspäätöksissä häviämisen muutosprosessi lakiteitse, pikkuseikkojen nyppiminen, kaiken epäileminen ja iänikuisten lisäselvitysten tivaaminen ja kaiken kattava oman ajetun edun valvonta. Tämä esimerkiksi yhden kylän edun valvonta on vienyt siihen, ettei mitään, minkä voidaan ajatellakin uhkaavan kylän etua, pidä päästää eteenpäin. Näin Tammelan talouden uhkakuvien olemassaolonkin nämä ryhmittymät ovat koko valtuustokauden kieltäneet.

2018 asetettu taloudentasapainottamistyöryhmä sai Eero Laesterän, ehdottomasti maan pätevin kuntataloustietäjä, johdolla aikaan pätevän talouden parannusohjelman. Se lytättiin keskustan ja meidän Tammelan äänin kunnanhallituksessa. Valtuusto merkitsi koko paketin tietoonsa saatetuksi.

Talouden tasapainotuspaketissa tavoitteeksi asetettiin noin 2 miljoonan euron säästöt kunnan toimintakatteeseen vuosina 2018–2020. Talouden tasapainotuksen lähtökohdaksi asetettiin tavoite saavuttaa säästöt rakenteellisilla sopeuttamiskeinoilla koko kunnan palvelurakenteen kokonaisuudesta. Tasapainotusohjelmassa yksi keskeinen tavoite oli saada sopeutettua kunnan taloutta niin, että mm. henkilöstön lomautuksilta ja irtisanomisilta vältyttäisiin. Keinovalikoimasta poissuljettiin myös veroprosentin käyttö talouden paikkauskeinona.

2019 alusta kunnanhallitus asetti taloustoimikunnan ohjaamaan talouden ohjaamista terveemmälle suunnalle. Toimikunnan työ kilpistyi aivan samaan kuin aiempikin, talouden tilaa eivät kaikki edes tunnustaneet. Veroprosentinkin osalta kokoomus hävisi, mielestämme olisi ensin pitänyt säästää, sitten vasta pyytää kuntalaisilta lisää. Vuoden lopussa virkamiestyönä valmisteltu talouden parantamispaketti niin ikään samoin voimin tyrmättiin ja hylättiin.

Nyt sitten tämän kaiken jälkeen odottelemme kuinka paljon yli kahden miljoonan alijäämään painuu vuoden 2019 tilinpäätös!

Seuraavissa vaaleissa toivon, ettei äänestäjä mene halpaan, se voi käydä kalliiksi, meille kaikille. Kuntaliitos kutsuu sitä kautta.

Olli-Pekka Jasu

Tammelan kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja, kokoomus