Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Millainen on musiikkitestamenttisi?

Mitä musiikkia sinä kuuntelit teini-ikäisenä? Tai mitä levyä kuuntelit tällä viikolla? Mitkä ovat ne kappaleet eri vuosikymmeniltä, jotka ovat sinulle rakkaita ja tärkeitä?

Mietitäänpä tämän hetken hoiva- ja muistiyksiköitä. Henkilökunta tuo asukkaat päiväsaliin ja laittaa cd:n soimaan. Musiikki on todennäköisesti suurimpia hittejä 1940–1950-luvuilta. Sieltä saattaa kuulua Brita Koivusen ”Suklaasydän” tai Henry Theelin ”Liljankukka”. Laulut ovat suurimmalle osalle tuttuja ja laittavat hymyn naamalle ja muistot nuoruudesta virtaamaan.

Mennään tästä päivästä 20 vuotta eteenpäin. Mitä musiikkia päiväsalissa voi laittaa soimaan, että suurin osa nauttii tilanteesta? Laitetaanko ensin Metallican ”Enter Sandman” ja siihen heti perään vaikka Pekka Ruuskan ”Rafaelin enkeli”? Tämä on tulevaisuudessa pohdinnan paikka, koska musiikin kuuntelu tehostaa kognitiivista suoriutumista ja nostaa vireystilaa sekä parantaa muistisairaan kommunikointikykyä ja kykyä olla läsnä.

Mitä jos siellä päiväsalissa soi musiikki, jota et pysty sietämään? Saatat tulla kiukkuiseksi tai poistua tilanteesta. Tämäkin tieto olisi hyvä olla omaisilla tai hoitajilla, koska se voi olla syy muistiasiakkaan haastavaan käytökseen kyseisessä tilanteessa.

Britanniassa on jo kehitetty sovellus, johon voi rakentaa oman elämänsä soittolistan, eli tehdä listan omista suosikkikappaleista mitä haluaa soitettavan jos käy niin ikävästi, ettei enää sairauden takia pysty itse musiikkia laittamaan.

Näemmekö tulevaisuudessa muistiasiakkaat kuulokkeet korvissa nauttimassa oman elämänsä lempimusiikista? Ehkäpä.

Joten tee itsellesi lista oman elämäsi tärkeimmästä musiikista ja laita se sellaiseen paikkaan, josta omaisesi sen tarvittaessa löytää. Kyseinen musiikkitestamentti voi tulevaisuudessa tuottaa paljon iloa itsellesi sekä antaa työkaluja niille ihmisille, ketkä sinua hoitavat.

Kanta-Hämeen Muistiaktiivit

Muistiaktiivit ovat muistisairaista ihmisistä ja heidän läheisistään sekä muistiasioista kiinnostuneista henkilöistä koottu asiantuntijatyöryhmä