Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Läheltä ja kaukaa

Sisäministerillä ei voi olla eri linja kuin muulla hallituksella ja tasavallan presidentillä – varsinkaan kansainvälisillä areenoilla. Arvon vihreät, näin tämä ei voi jatkua. Hallituksessa joko ollaan tai ei olla, ministeri ei voi puhua vain omilleen.

Toivottavasti hallitus suoristaa pian rivinsä. Tämä tuntui olevan pääpuheenaihe eilen maalismarkkinoilla Vorssan torillakin.

Turkin ja Euroopan rajalla käynnistyi kyyninen peli, jossa ihmiset ovat vain pelinappuloita. Muut EU-maat tukevat Kreikan valtion päätöstä sulkea raja ja keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanottaminen kuukaudeksi. EU:n ulkorajavaltiona on myös Suomen etu, että EU ei taivu painostukseen tai anna sisäisen yhtenäisyytensä horjua.

Kokoomus julkisti perjantaina 12 ehdotusta turvapaikkapolitiikan uudistamiseksi hallitummaksi siten, että oikeasti hädässä olevia ihmisiä voidaan auttaa, mutta järjestelmän väärinkäyttö estää. Vastuullisena oppositiopuolueena päädyimme tekemään ratkaisuehdotuksia, sillä vierastamme sitä, jos joku pyrkii vain hyötymään ihmisten peloista.

Poliittinen huomio on Turkin ja Kreikan rajalla, mutta samaan aikaan inhimillinen hätä syvenee Turkin vastaisella rajalla Pohjois-Syyriassa. Idlibissä on humanitaarinen kriisi, apu ei pääse perille, lapset kamppailevat hengestään pakkasessa, emmekä voi kääntää selkäämme. Suomen hallituksen tulisi vaikuttaa EU:n kautta kriittisen avun saamiseksi Idlibiin.

Lopuksi kotimaisemiin. Jokioisten kartanon myynti aiheuttaa huolta ja herättänyt paljon kysymyksiä. Asia on ollut kuntajohtajien kanssa seudun yhteisellä asialistalla jo pidemmän aikaa. Senaattikiinteistöjen edustajalta saamani tiedon mukaan menee arviolta pari vuotta ennen kuin myynti voisi tulla ajankohtaiseksi. Sitä ennen Jokioisten kunnan on tehtävä päätöksiä kaavoituksesta alueella. ELY:n suojelumääräyksiä odotetaan parhaillaan.

Yksistään tyhjillään olevien kiinteistöjen hoitokulut ovat arviolta miljoonan vuodessa. Kaikkein huonoin tilanne on, jos kiinteistöt – arvokkain, eli kartano, varsinkin – jäävät pitkäksi aikaa tyhjäkäytölle rapistumaan.

Jokioisten kartano on meille lounaishämäläisille tärkeä. Se on osa historiaamme, ja monilla sinne liittyy henkilökohtaisia muistoja. Äitini on kotoisin melkein kartanon naapurista. Olen lapsena jahdannut Harmaata Rouvaa kartanolla ja juhlinut häitäni Tietotalon vintillä.

Mitä kartanolle tapahtuu, on yhteinen asia. Siksi nyt tarvitaan yhteistä ponnistelua sen pohtimiseksi, mitä tulevaisuuden käyttöä ainutlaatuisella alueella voisi olla – parhaimmillaan niin, että se hyödyttäisi myös Jokioisten kunnan ja koko Lounais-Hämeen elinvoimaa. Tehtävä ei ole helppo, mutta lyödään päät yhteen: päättäjät, virkamiehet, Senaatti ja elinkeinoelämä.

Hyviäkin uutisia on tulossa: Luken uudesta tutkimusnavetasta odotetaan lopullista päätöstä aivan näillä hetkillä. Kirjoittaja on lounaishämäläinen kansanedustaja ja kuntapäättäjä (kok.).