Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä saa sanoa

YK:n kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan sopimuksen mukaan jokaisella on sananvapaus. Tämä oikeus sisältää vapauden hankkia, vastaanottaa ja levittää kaikenlaisia tietoja ja ajatuksia riippumatta alueellisista rajoista joko suullisesti, kirjallisesti tai painettuna taiteellisessa muodossa tai muulla hänen valitsemallaan tavalla (artikla 19, kappale 2), mutta vapauksien käyttö merkitsee kuitenkin myös erityisiä velvollisuuksia ja erityistä vastuuta (artikla 19, kappale 3), sillä kansallisen, rotu- tai uskonnollisen vihan puoltaminen, joka merkitsee yllytystä syrjintään, vihollisuuksiin tai väkivaltaan, on kiellettävä lailla (artikla 20, kappale 2).

Suomessa vihapropagandan kieltävä artikla on pantu voimaan rikoslain pykälillä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan (10. luvun 11§ ja 11a§). Näiden pykälien tarkoituksena ei ole rajoittaa sananvapautta, vaan puolustaa meidän jokaisen synnynnäistä ihmisarvoa. (Lähde: Ihmisoikeusliitto)

Vastoin yleistä käsitystä sananvapaus ei siis missään tapauksessa ole rajoittamaton! Länsimaiseen demokratiakäsitykseen kuuluu vahva vähemmistöjen suoja. Kriittinen saa olla, mutta lakia on noudatettava. Kyse on siitä, miten kritiikkinsä ilmaisee ja miksi. Hyvin yksinkertaista. Kyllä normaalijärkinen ihminen sen osaa. Tarkoituksellisesti rikokseen syyllistyvät ovat erikseen.

Jokin poliittinen tms. ryhmittymä saattaa siis ajaa perustuslakimme ja oikeusvaltiomme vastaista toimintaa. Kuka haluaa antaa poliittista valtaa sellaisille ihmisille? Henkilökohtainen mielipiteeni on, että uskonto ja politiikka on syytä pitää hyvin kaukana toisistaan. Meillä Suomessa on onneksi siihen vankka perinne, toisin kuin esimerkiksi Iranissa.

Myös median pitää kantaa vastuunsa julkaisemistaan teksteistä, sillä oikeusoppineiden mukaan rikosvastuu ilmaisujen sisällöstä ja niiden taustalla olevasta kansanryhmää vastaan kiihottamisen tarkoituksesta ei ole ennakkosensuuria.

James