Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko kokonaan unohtunut 70 ja 80 luku?

Suuret ikäluokat ovat nyt eläkeiässä. Tuntuu, että he ovat tahallaan unohtaneet oman nuoruutensa ajat ennen Neuvostoliiton kaatumista. Siihen aikaan oli vallalla yksi johtava ideologia, jossa etenkin opiskeleva nuoriso vannoi sosialismin nimeen ja Neuvostoliitto oli tabu ja ihannevaltio. Koko YLE oli myös valjastettu saman aatteen palvelukseen.

Muistuu hyvin mieleen sen ajan opiskelijaliikkeen iskulauseet: ”Neuvostoliitossa ei voinut olla ympäristöongelmia, koska sellaiset torjuttiin jo 5-vuotissuunnitelmissa ja Neuvostoliitossa ei luontoa riistetä, koska kansa omistaa tuotantovälineet ja kansahan ei omiaan riistä”.

Suomen armeija oli fasistiarmeija ja Neuvostoliiton oli rauhanarmeija. Lapsille opetettiin lauluja hyvästä Lenin sedästä Venäjällä ja isä Ho Tsi Minhistä Vietnamissa.

Myös nykyiset (tai jo väistyneet) johtajat ovat täysin ”unohtaneet” silloiset tekonsa. Muistuu mieleen eräs lehtikuva, jossa Tarja Halonen ja Erkki Liikanen marssivat kulkueessa, jossa banderollissa luki ”Ei EU, kyllä YYA”. Taisi olla moni muukin nykyisistä takkinsa kääntäneistä julkkiksista.

Esimerkiksi Taideteollinen-, Teatteri- ja Tampereen tiedotusopin kk. olivat niin täysin taistolaisten ja vastaavien poliittisten voimien miehittämiä, että koko opiskelu oli sen leimaama. Se ylettyi ideologiasta ja opettajien valinnoista koko henkilökuntaan asti. Jo pääsykokeissa tutkittiin ”oikea” ideologia. Eipä ollut montaakaan näyttelijää silloin, joilla ei olisi ollut punaista jäsenkirjaa taskussa ja sellaisia olivat näytelmätkin.

Nyt puhutaan jostakin nuoruuden ihanteista, tasa-arvosta ja humanismista, eikä kukaan tunnusta olleensa täysillä mukana ja on vain ketterästi vaihdettu puoluetta, tai keksitty entisille uusia nimiä.

Kun todellisuus oli raakaa poliittista peliä, jossa päämääränä oli sosialistinen Suomi.

Nimimerkki: ”70-luvun opiskelija”