Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liha lihana, kasvikset kasviksina

On jokaisen oma asia, onko kasvis- liha- vai sekasyöjä. Saa vaikka kokonaan lopettaakin syömisen, silloinhan henkilö lopettaa päästöjen tuottamisen kokonaan.

Se vaan tuntuu oudolta, että kasviksista yritetään keinotekoisesti tehdä eläinperäisten tuotteiden korvikkeita. Korkealaatuisesta kaurasta hävitetään hyvät ominaisuudet, kun sitä ultraprosessoidaan ja siihen lisätään ulkomaalaisia komponentteja ja lisäaineita. Väitetään myös, että kaurasta saadaan maitoa, vaikkei sitä pystytä edes lypsämään. Tuoteselosteet paljastavat, että todellisuudessa kauramaidot, kermat, jogurtit yms. sisältävät vain murto-osan kauraa. Rasva noissa on usein ympäristön kannalta ongelmallista palmurasvaa ja suurin osa tuotteesta on vettä.

Kauran ohella mm. soijasta valmistetaan lihan korvikkeita.

Radiosta tuttu Markus-setä kehotti jo 1940-luvulla kaikkia lapsia syömään joka aamu kaurapuuroa voisilmällä maustettuna ja juomaan maitoa tai maailman parasta hanavettä päälle. Sillä tavalla saadaan kauran hyvät terveysvaikutukset talteen ja syöminen tulee myös halvemmaksi kuin nykyisten bisnesgurujen uusavuttomien rahastamiseksi kehittelemät kauranhäväistystuotteet.

Muutoinkin kasvikunnan tuotteet ovat iso osa ravintoa. Ruisleipä on jokapäiväinen energia antaja ja monikäyttöinen peruna eri muodoissaan on ravinto, johon ei kyllästy. Värikkäässä lihakeitossakin on sattumiakin maltillisesti, koska lapsuudessa elettiin nuukasti ja liha oli arvossaan. Aika monet nuoruudessaan ovat käyneet myös omppu- ja hernevarkaissa, mutta lihat on yleensä jätetty rauhaan.

Ruokatrendit tulevat ja menevät. Nutrian lihasta, karppaamisesta tai heinäsirkoista piti tulla suurmenestyksiä, mutta toisin on käynyt. Eihän heinäsirkkoja juurikaan syödä edes Afrikassa, jossa ne tuhoavat viljelyssatoja. Siksi ennustan, että nk. lihankorvikkeetkin ovat vain ilmastonmuutoshysterian vanavedessä syntynyt aikansa elävä muotioikku, jonka aalloilla surffataan. Mielenkiintoista on kuitenkin havaita, etteivät lihanjalostajat yritä markkinoida lihaa kasviksena. Ei ole esim. porkkanalihaa tai smoothie- possua.

Matti Hirvonen