Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysymyksiä ja vastauksia

Tutun runohokeman mukaan suomalainen ei vastaa, kun kysytään, mutta teenpä nyt kuitenkin poikkeuksen. Edellinen juttuni viritti FL:n Facebookissa seuraavan kysymyksen: ”Kumpanes tää Ilkka o? Kommari vai vehree?”

Kiitän kysyjää hauskan murteellisesta tiedustelusta! Helpointa ja yksinkertaisinta olisi vastata, että olen kolumnisti ja että kirjaimellakin on väliä.

Jotta vastaus ei jäisi vajavaiseksi, otetaan siihen toinenkin kulma. Jos uskomme europarlamentaarikko Laura Huhtasaarta ja miksipä emme uskoisi, kaikki muut kuin perussuomalaiset ovat kommunisteja (Satakunnan Kansa 22.2.). Näin viiltävän poliittisen analyysin jälkeen ei voi kuin veisata J. Karjalaista hiukan muokaten: Me ollaan kommareita kaikki, kun Lauran silmin katsotaan. Me ollaan kommareita helvetin, melkein jokainen…”

Ei sen puoleen, olen minä myös perus suomalainen, aivan kuten laulaja Pate Mustajärvi ilmaisi kantansa Hesarin haastattelussa (HS 4.3.).

Forssan Lehden tekstiviestipalstalla (4.3.) nimimerkki Duke kyseli, ”kelpaisiko kolumnistille, että kaupungintalon salkoon kerran vuodessa nostettaisiin Lottalippu, tekojen puolesta olisi perusteltua kunnioitusta.”

Aluksi täytyy esittää yksi vastakysymys. Miksi ilmeisen isänmaahenkinen kysyjä käyttää englanninkielistä nimimerkkiä? Mikä vika Herttuassa on, jos nimimerkkiä ylipäätään on pakko käyttää?

Ymmärrän, että kysyjä viittoo vähintäänkin kahteen suuntaan. En nyt aio enää palata taannoiseen patsaskiistaan. Toteanpahan vain, että siinä taisi sittenkin olla enemmän kyse paikallisesta politikoinnista kuin historiamme syvällisestä käsittelystä ja ymmärryksestä.

Myönnän toki, että omakin näkökulmani lottiin ja heidän toimintaansa on kapea ja henkilökohtainen. Lotista puhuttaessa ajattelen ensisijaisesti edesmennyttä anoppiani, joka oli parikymppisenä siellä jossakin. Hänen isänsä kerrotaan olleen pakko-otolla punakaartissa ja hänen veljensä olivat enemmän tai vähemmän vasemmistolaisia. En silti ole kuullut, että lottana toimimisesta olisi sisarusten välille syntynyt mitään torailua.

Joten, en näe Duken tavoin ristiriitaa lottien kunnioittamisen ja ehdotetun sateenkaariliputuksen välillä. Sitä paitsi, vähitellen on alettu puhua siitäkin, että rintamamiesten joukossa oli muitakin homoseksuaaleja kuin Tom of Finlandina tunnetuksi tullut Touko Laaksonen. Eiköhän samaa voida aanailla myös lotista?

Jotain rajaa liputuksiin täytyy toki vetää. Pitäähän Viipon Pekan ehtiä tehdä kaupungintalolla muitakin kiinteistöhommia kuin päivystää alvariinsa lipputangon juurella.

Saanen lopuksi esittää itsekin vakavan ja ajankohtaisen kysymyksen: Olisiko kenelläkään ylimääräistä pakettia vessapaperia?

Kirjoittaja on forssalainen kirjastonhoitaja ja jokamiesluokan kynäilijä