Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poikkeustila – Onko tämä maailmanlaajuinen uhka ehkä myös karmea herätys ihmiskunnalle?

En ole koskaan kokenut elämäni aikana vastaavaa. Koko planeetta ja ihmiskunta on kohtaamassa kiihtyvällä vauhdilla yhteisen vaaraan, uhan, ehkä peräti vihollisen. Kiinasta tammikuussa alkanut Korona virus leviää ja siirtyy maanosasta ja valtiosta toiseen. Virukseen ei vielä ole vastalääkitystä. Virus siirtyy ihmisen välityksellä ihmisestä toiseen.

Onko tämä maailmanlaajuinen uhka ehkä myös karmea herätys ihmiskunnalle? Tarvitsemme yhteistyötä elämää uhkaavan taudin kukistamiseksi. Olemmeko viimein tulossa tilanteeseen, jossa tajuamme, ettei ole enää muuta keinoa kuin toimia yhdessä. Yhdessä, riippumatta uskonnollisista, poliittisista ja taloudellisista eduista.

Ilmastomuutos, pakolaisuus, sodat, nälänhätä, taloudelliset taantumat eivät ole johtaneet maapallon laajuisesti yhteistyöhön. Päinvastoin poliittiset, uskonnolliset ja taloudelliset kiistat ovat johtaneet omien etujen hyväksikäyttöön.

Varmasti koronaepidemia tulee aiheuttamaan taloudellisen laman, todennäköisesti syvemmän kuin aikaisemmat toisen maailman sodan jälkeen. Globaali maailmantalous on ollut sidottu Kiinaan. Jo nyt voidaan ennustaa, että tulevaisuudessa useat yritykset Suomessa tulevat siirtämään toimintaansa pois Kiinasta. Varmasti positiivinen ilmiö suomalaisen työllisyyden näkökulmasta.

Suomalaisessa maailmanmitassa pienessä nurkassa on viime päivät saanut lukea jatkuvaa koronaviruksen hyväksikäyttöä poliittisesti. Varsinkin iltapäivälehdet tuntuvat kiihkeästi käyttävän tilannetta arvostellakseen terveydenhoidon ammattilaisia ja hallituksen toimintaa. Viihdekolumnistien päiväkohtainen kirjoittelu on muuttunut pinnalliseksi ja kertoo toimittajan arvojen olevan kadoksissa.

Koronavirus on johtanut meidät poikkeukselliseen aikaan sekä sisäisesti että ulkoisesti. Valitettavasti kukaan ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan seuraavina kuukausina. Suurimmat paineet ja stressin kohtaavat terveydenhoidon ammattilaiset. Valmiudet kohdata virukseen sairastuneet on varmasti hyvä terveyskeskuksissa ja sairaaloissa. Jokaisen ihmisen on myös huolehdittava omasta vastuusta viruksen leviämisen estämiseksi.

Tämä erittäin poikkeuksellinen historiallinen tilanne synnyttäköön laajan uudelleen arvioinnin maailmankuvasta. elämäntavasta, ihmiskäsityksestä, planeetan tulevaisuudesta ja toivottavasti arvoista kohti tulevaisuutta. Aloittaa voimme perumalla armeijan hävittäjähankinnat ja käyttämällä rahat syntyneen kriisin selvittämiseen.

Kirjoittaja on forssalainen valmentaja ja kulttuurivaikuttaja.