Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliittista mediamenoa – Median ja poliitikkojen ”yhteispeli” on vaikuttanut kieleemmekin

Kuutisen vuosikymmentä sitten pääministeri Sukselainen kutsui Jouko Loikkasen poliittiseksi sihteerikseen. Nuori mies kyseli päämieheltään ohjeita toimittajien varalta. Kaiken kokenut pääministeri neuvoi toimimaan niin, että suuri osa kansasta ei edes tietäisi hallituksen olevan olemassa. Nykyään poliitikon on oltava mediassa yötä päivää.

Asiat alkoivat muuttua tähän suuntaan, kun televisiotoiminta alkoi. USAn presidenttivaaleissa vuonna 1960 käytiin maailman ensimmäinen televisiovaaliväittely. Nuorekas, ruskettunut Kennedy löi väsyneenä, mustat pussit silmänalusissa, epäsiistissä parransängessä esiintyneen ennakkosuosikki Nixonin niin väittelyssä kuin vaaleissakin.

Suomessa uuden median otti tehokkaaseen käyttöön Mauno Koivisto vuonna 1968. Tuore pääministeri meni mukaan sen ajan kulttiohjelmaan Jatkoaika. Ohjelmassa esiintyi vähän ilkikurinen ilme kasvoillaan rusetti kaulassa otsakiehkurainen vapautunut, huumoria viljellyt iso mies.

Televisiokansa oli ällikällä lyöty. Mies poikkesi täysin tavanomaisista harmaista tylsästi jaarittelevista politiikoista, ikään kuin ei olisi poliitikko ollenkaan. Tästä syntynyt maine ja kansansuosio kesti, vieden miehen lopulta presidentiksi asti.

Median ja poliitikkojen ”yhteispeli” on vaikuttanut kieleemmekin. Manun tokaisut ”Kyllä se siitä” ja ”Tarttis tehdä jotain” ovat paljon käytettyjä nykyäänkin.

Ahon hallituksen lamantappotalkoissa tuli vanha sanonta ”Kyllä Siperia opettaa” uusiokäyttöön. Pääministeri Lipponen puolestaan pamautti eduskunnassa uusiokäyttöön sanonnan ”Nahkurin orsilla tavataan”, kun sai tarpeekseen Pekkarisen Maurin puheista.

Valehteleminen eduskunnassa on jättänyt elämään pari sanontaa. Anneli Jäätteenmäen valehteluselitys ”Yritän puhua niin totta kuin osaan” on legendaarinen. Pääministeri Stubb yritti kuitata tilastovalehtelunsa ”Sori siitä” -tokaisulla puhujapöntöstä.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt eräs pääministeri Sipilän oudohko lausahdus. Hallituksen selvittyä yhdestä sotkuistaan Juha totesi, että nyt on saatu veneestä tulppa pois ja voidaan lähteä soutelemaan. Vene sitten upposikin.

Aika tulee näyttämään, jääkö pääministeri Marinin retorinen kysymys ”Eikö teitä hävetä” yleisempään käyttöön.

Presidentti Koivisto repi vuonna 1987 kuvaannollisesti silpuksi ns. kassakaappisopimuksen ja vei samalla Väyryseltä pääministerin paikan. Aikakirjoihin jäi Paavon kysymys ”Voiko vitutukseen kuolla?”

Itsellänikin olisi yksi klassikkoehdotus. Budjettiosaston johtohommissa ollessani menin kerran työministerin tiedotustilaisuuteen kuulemaan, miten hän kommentoisi uusia hyvin huonoja työttömyyslukuja. ”Jos emme nyt tee jotain, historian kylmät tuulet eivät jätä meitä kaltoin ruoskimatta” oli viestinsä.

Kolmisen vuosikymmentä on tuosta kulunut, mutta vieläkin pohdiskelen viestin syvintä sisältöä. Kirjoittaja on toiminut valtionhallinnossa mm. budjettipäällikkönä ja ministeriöiden kansliapäällikkönä.