Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona, abortti ja uskonto

On kummallista yhdistää korona ja abortti, kuten mielipidekirjoituksessa tapahtui FL:ssä 18.3. Kun abortista puhutaan murhana, ohitetaan tietoisesti se, että siihen voidaan päätyä monista eri syistä. Kukaan nainen ei toivo aborttia.

Suomen laki antaa aborttiin oikeuden rajatuissa tilanteissa. Naisella on oikeus päättää toimenpiteestä. On mahdollisuus huolelliseen harkintaan, terveydenhuollon henkilöstön asiantuntevaan tukeen ja keskusteluun myös mahdollisen abortin jälkeen.

Suomen aborttiluvut ovat maailman alhaisimpia. Se kertoo, että avoin puhuminen, tieto ja tuki auttavat. Epätietoisuuden ja päätösten edessä ihmisen ei tarvitse olla yksin. Näyttää siltä, että monissa maissa salailu, tietämättömyys ja häpeä leimaavat käytäntöjä ja abortti on yleinen.

Raamattu puhuu kunnioittavasti ihmiselämän alusta. Kysymys munasolun hedelmöittymisestä ihmiselämän alkuna on eettisesti ja lääketieteellisesti monitahoinen. Elämän suojelu on tärkeää mutta joskus on tehtävä vaikeita päätöksiä – puoleen tai toiseen. Suomessa saa tukea vaikeisiin hetkiin ja niiden jälkeen. Myös kirkon keskusteluapu auttaa. Tukea voi tarvita niin raskauden jatkamiseen kuin keskeytykseen.

Koronan kanssa me selviämme järjellä ja sydämellä – ja noudattamalla ohjeita. Yhteiskuntaelämän rajoitukset, terveydenhuollon kattava toiminta ja arjen apu ehkäisevät turhia kuolemia. Epidemia etenee ja moni tarvitsee vielä apua. Naapurilta voi kysyä, jos hän tarvitsee apua ja ystävälle soittaa. Onkin tärkeää, että erilaisissa elämäntilanteissa ihminen ei jää yksin.

Esa Löytömäki

kirkkoherra, Forssa