Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Korona ja Musta torstai

Nyt, kun koronan suhteen kaikki ovat asiantuntevasti selvitelleet syitä, kauppa päässyt eroon vanhoista varastoistaan ja valtiovallat kokeilleet ulkonaliikkumiskieltoa diktatuurien tapaan, olisi aika suuntautua odotettavissa oleviin maailmanlaajuisiin seurauksiin. Se on lyhyesti sanoen talouskriisi Wall Streetin Crashin, Mustan torstain tapaan 24.10.1929.

Euroopassa konkurssiepidemia on alkanut jo Keski-Euroopassa hiihtokeskuksissa, Italiassa mm. Venetsiassa ja muissa matkailukohteissa tuhansista pienistä, 90–100 % turisteista riippuvaisista yrittäjistä. Miljoonat matkailijat ovat poissa, mutta kalliit vuokrat, palkat ja lainat on maksettava eivätkä pankit anna uutta lainaa konkurssikypsille yrityksille.

Tämä porvaristo ei vasemmistoa ehkä liikuta, mutta ammattiyhdistysliikkeille pitäisi antaa ajattelemisen aihetta kymmenet, pian sadat tuhannet irtisanomiset kautta linjan kaiken kokoisissa yrityksissä.

Pyöriminen noidankehässä alkaa. Ei työtä, ei palkkaa, ei ostoksia. Vuokria ja lainoja ei pystytä maksamaan, sähkö- ja puhelin- ym. laskut tulevat tasaiseen tahtiin maksettaviksi. Kaikissa tapauksissa ja melko nopeasti Musta Pekka jää aina jonkun, maailmanlaajuisesti miljoonien käteen.

Joka vuosi on Suomessa 10–20 miljoonaa ”flunssa/nuhakuume”-tapausta, joita aiheuttavat sadat eri virukset (lähde: Duedecim). Maailmanlaajuisesti WHO:n tilastot kertovat monisatakertaisista luvuista, 10–20% maailman 7 miljardin väestöstä. Näistä flunssan sivu- ja jälkisairauksiin, kuten keuhkokuume, laryngitis, aivokalvontulehdus, sydänlihastulehdus jne. kuolee miljoonia.

Varsinaiseen, nk. espanjalaiseen influenssaan I. maailmansodan jälkeen kuoli 55 miljoonaa ihmistä (Bulletin of the History of Medicine). Kuten useimmiten epidemiat ja pandemiat, niin tämäkin levisi nopeasti mutta sodan huonon ravintotilanteen heikentämässä väestössä. Tai kuten kautta vuosisatojen isorokko, mustasurma, lavantauti, kolera, pilkkukuume, tuberkuloosi ja polio riittämättömän hygienian vuoksi, oli sitten kyseessä virukset, bakteerit, väli-isäntänä rotat tai levittäjänä kärpäset tai vyötiäiset.

Gaussin käyrän mukainen luontainen valinta ja resistentti tauteja vastaan ei ihmisellä onnistu yhtä helposti kuin kärpäsillä tai malariahyttysillä, joilla on 20 sukupolvea vuodessa. Tämän totesi jo DDT:n yhteydessä Rachel Carson 1962 (Äänetön kevät). Myrkytyksestä muutaman vuoden kuluttua vahingolliset hyönteiset nimittäin lisääntyivät taas tasaiseen tahtiin mutta DDT, DDD ym. jäivät sadaksi vuodeksi äidinmaitoon ja Antarktiksen pingviineihin saakka.

Korona on tullut jäädäkseen. Siihen menehtyy ihmisiä, jotka ehkä olisivat kuolleet tavalliseen flunssaankin. Vaan mikäli tätä hysteriaa ei nopeasti jarrutella, tulee kuolemaan vielä enemmän. Taloudellinen katastrofi lisää väkivaltaa, itsemurhia, hätää, nälkää, perhetragedioita, siirtymistä alkoholiin ja huumeisiin.

Vaikka joka maan poliitikot yrittävät parhaansa mukaan loistaa koronavirus-toimenpiteillään, on vielä talonpoikaisjärjelllä varustetun kansan aika ottaa homma hanskaansa ja pakottaa valtiojohto rajoittamaan rankasti yliampuvia koronatoimenpiteitään. On aika normalisoitua. Ennen kuin on liian myöhäistä.

Simo Salomaa