Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Välitetään pysymällä etäällä

Tänä keväänä välitämme toisistamme pysymällä etäällä. Sadan kilometrin matkasta vasta sentti on kuljettu. Meidänkin perheessämme isovanhempia ei nyt tavata, ja lapsella on tietenkin ikävä. Poikkeusolot vallitsevat ensimmäistä kertaa sotienjälkeisessä Suomessa, ja se on vakava paikka.

Kanta-Hämeen keskussairaala varautuu pystyttämällä SPR:n telttoja pihamaalle. Kenttäsairaaloita Suomessa. Tämä ei ole leikin asia, ja jokainen meistä voi vaikuttaa siihen, että niitä tarvittaisiin mahdollisimman vähän.

Haluan uskoa meihin suomalaisiin, että yhteisvastuulla hoidamme tämän ohjeita yhdessä noudattaen. Kyse ei ole vain siitä, sairastummeko itse, vaan sairastutammeko jonkun toisen. Joku lähellämme saattaa olla riskiryhmää myös tietämättään. Ja kun tehohoidon tarve kasvaa, siellä on samassa jonossa muistakin syistä sairastuneita, jotka tarvitsevat hengityskonetta, lääkäriä ja hoitajaa.

Eduskunta on istunut paikoin pitkälle yöhön valmiuslain pykälien kanssa. Fyysistä etäisyyttä on otettu sielläkin, mutta henkistä läheisyyttä on ollut tämän vakavan viikon aikana enemmän kuin koskaan eduskuntaurallani.

Arki on nyt määrittelemättömän aikaa erilaista. Haluaisin löytää tästä myös jotain hyvää. Rajaton arvostus hoitotyön ammattilaisia, päiväkotien työntekijöitä ja maamme opettajia kohtaan kasvaa. Kriisien hetkellä huomaamme, ketkä ovat etulinjassa.

Forssan seutu kohtasi koronan ensimmäisten joukossa, ja meillä virkamiehet kantoivat terävää vastuuta jo ennen valtakunnallisia linjauksia. Siitä iso kiitos.

Jo nyt voidaan sanoa valitettavasti melko suurella varmuudella, että kriisillä tulee olemaan pitkäaikaisia seurauksia ja kylmäävät vaikutukset myös talouteen ja työpaikkoihin.

Yrittäjät ovat kovilla, elämäntyötä uhkaa nyt konkurssi. Olen saanut musertavia puheluita, miten selvitä vuokrista. Moni työntekijä saa tulevina viikkoina lomautuslapun kouraan. Hätä on kova. Hallitus ja eduskuntapuolueet yhdessä reagoivat heti mm. mahdollistamalla yksinyrittäjille oikeuden työttömyysturvaan. Pk-yrityksiä perjantain kriisipaketti ei vielä auta. On tehtävä enemmän!

Nyt on aika tukea yrityksiä, sekä meidän kuluttajina että kansallisesti, jotta – kun se päivä koittaa, että rajoitukset voidaan purkaa – meillä on työpaikkoja, yrityksiä, palveluja ja ihmisillä tulevaisuudenuskoa jäljellä.

Poikkeuksellisen ja epävarman tilanteen kauneus on yhteisöllisyydessä. Kriisin keskellä ihmisten suurenmoinen hyvyys tulee esiin. Siitä on jo esimerkkejä: kansalaisjärjestöt, yritykset ja yksittäiset hyväsydämiset ihmiset ovat heränneet.

Yksinäisyys on iso riski hyvinvoinnille, ja tuntuu pahalta, että moni joutuu kokemaan tämän tilanteen yksin. Naapuriapu on nyt tärkeää, lähimmäisenrakkautta. Myös soitot läheisille, erityisesti ikääntyneille.

Henkinen kriisinkestävyys – resilienssi – jäi päällimmäisenä oppina mieleen tammikuussa maanpuolustuskurssilta. Tänään pesen kylpyhuoneen kaakelit ja vaihdan kukkamullat. Pitää muistaa myös elää, jotta voi toimia.

Kun on vaikea paikka, kannattaa myös kysyä neuvoa. Viisas Vastamäen Ritva vastasi hyvin: Suomi ei turhaan ole maailman onnellisin maa kolmatta kertaa putkeen. Me selviämme tästäkin, pakkohan on. Kirjoittaja on lounaishämäläinen 
kuntapäättäjä ja kansanedustaja (kok.), jonka tavoittaa puhelinnumerosta 050 462 6614.