Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona- kevät

Maailman historiaan kääntyy uusi lehti kuluvan kevään myötä. Maailman laajuinen pandemia vaivaa koko globaalia väestöä, varsinkin iäkkäämmät ihmiset ovat suuremmassa vaarassa. Suomessa on myös varustauduttu viruksen torjuntaan monin tavoin. Se, miten tässä terveyden vaalimisessa onnistutaan, nähdään myöhemmin. Nyt näyttävät valitut toimenpiteet toimineet toivoa luovalla tavalla ja vähentäneet viruksen leviämistä.

Monen elämässä on ”pakka” mennyt sekaisin erilaisten toimintojen suhteen kuten työt, opiskelu, vanhusten hoito ja harrastukset, joissa epidemiaa on torjuttu erilaisin rajoituksin. Yllättävä sairauden uhka saa pohtimaan myös elämän arvoja, ovatko ne kohdallaan. Työ, terveys, asunto ja asuminen ovat tärkeitä kaikille.

Muutama vuosikymmen sitten, kun lapset miettivät tulevaisuuden ammattia, vanhemmat evästivät lapsiaan valitsemaan jonkun tutun ammatin, jolla turvaa toimeentulonsa. Jos nuori halusi jollekin kulttuurin tai viihteen alalle, häntä pidettiin työhaluttomana. Toki viihde, kulttuuri ja urheilu tuovat oman panoksensa työelämään, vaikka ne todellisuudessa ovatkin vain ”viihdettä”.

Yritystoiminnan työkseen valinnut on huomannut, ettei se niin huono valinta ollutkaan, kun valtio maksaa tuotannon vähentämisestä epidemian rajoittamiseksi. Periaatteessa yritys vastaa omien työntekijöidensä työturvallisuudesta.

Yritysten tukemisesta tulee valtiolle valtava kustannus. Yrityksille on tarjottu lainoja, mutta ne eivät tunnu kelpaavan, suora tuki olisi parempi ja se tiedetään kenen maksettavaksi se lopulta jää. Oppositio trio huokaa yhteen ääneen: Väärin sammutettu, vaikka tautitilanne on edelleen olemassa ja epidemiaa on torjuttu tilanteeseen nähden hyvin.

Lähestymiskieltoa suositellaan edelleen muillekin kuin siitä erikseen huonon käyttäytymisen takia tuomion saaneille ja välit täytyy myös pitää kunnossa, ainakin 2 m.

Media kyseli pari viikkoa koronatilanteen alettua, mitä koronan jälkeen, palautuuko elämä ennalleen. Nyt on jo kuultu monenlaisia arvailuja ja tuntoja miten elämä jatkuu. Yhteisenä ja positiivisena asiana on huomattu tarpeellinen ympäristön ja osittain ilmaston saastuttamisen väheneminen.

Tämä globaali – ilmiö on pieni muistutus siitä mitä pysyvä ilmaston muutos vaatii. Kun pandemia joskus laantuu, elämä palautunee entisiin uomiin myös ilmaston lämpenemisen suhteen, päästövähennyksistä huolimatta.

Pakollinen eristäytyminen muista lajitovereista lisää luonnossa liikkumisen tarvetta, se on terveellistä ja vie ajatukset pois päivän kiireistä ja huonoista uutisista. Luonnon herääminen uuteen kasvuun ja valoon on tarpeen huomata erityisesti tänä keväänä, kun tutut kontaktit ovat vähissä ja ihmisen on ikävä toisen luo.

Lukukauden päättyminen tuo koululaisille odotetun vapauden, tuota aikaa kun kaikki ovet tuntuvat olevan kaikkialle avoinna, myös monet vanhemmat muistelevat mielellään.

Erkki Hirvonen