Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myös Forssan ja Riihimäen seudun elinvoima tärkeää

Kanta-Hämeen keskussairaalan ylilääkärit kirjoittivat Hämeen Sanomissa 29.5. ”Assin suunnittelun lähtökohtana ei ole missään vaiheessa ollut toimintojen keskittäminen Hämeenlinnaan, vaan erikoissairaanhoidon palveluita on jatkossa saatavilla vähintään nykyisellä tasolla myös Forssassa ja Riihimäellä.”

Kuitenkin AssiI-sairaalan webinaarissa 28.5. kuulimme sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Rannan kertovan, että erikoissairaanhoidon vuodeosastojen toiminnalle ei löydy järkeviä hajauttavia ratkaisuja. Rannan mukaan Forssan ja Riihimäen sairaaloissa voi olla esim. avohoito-, sähköisiä ja kuntoutuspalveluita. Ei siis enää esh:n vuodeosastoja.

Kyseisessä tilaisuudessa puhui myös Nordic Healthcare Groupista johtaja Olli Tolkki. Hän pohjusti sairaanhoitopiirin johtajan näkökulmaa kertoen, ettei pidä erikoissairaanhoidon vuodeosastojen hajauttamista järkevänä. Lisäksi hän näki, että erikoissairaanhoito on järjestettävä yhden toimijan johdosta vähintäänkin niin, että koordinaatio ja johto tapahtuu yhdestä paikasta.

Keskussairaalan lääkäreiden ja sairaanhoitopiirin johtajan näkemykset eroavat toisistaan. Ketä uskoa?

Maakunnan elinvoima syntyy menestyvien seutujen elinvoimasta. Uudesta keskussairaalasta on tarkoitus vähentää vuodeosastopaikkoja 39. Jos kaavailut Forssan ja Riihimäen sairaalan esh-vuodeosastotoiminnan alasajosta toteutetaan, miten vuodeosastopaikat jatkossa riittävät?

Nykyisellään Forssan sairaala on tarjonnut esh:n vuodeosastopaikkoja myös maakunnan muille kunnille toisinaan jopa niin, ettei ole ollutkaan paikkoja oman seudun potilaille. Heitä on jouduttu siksi lähettämään muualle hoitoon.

Johtaja Tolkin mukaan keskussairaalan palvelujen ollakseen laadukkaita ja kustannustehokkaita väestöpohjan pitäisi olla vähintään 200 000 ja ideaali olisi 250 000 tai enemmän. Kanta-Hämeen väkiluku on n. 170 000, moni kunnista on ollut muuttotappiokuntia jo pitkään.

Yritetäänkö keskittämisellä pelastaa yksi sairaala muiden sairaaloiden ja seutujen elinvoiman kustannuksella? Sairaanhoitajakoulutuksen järjestäminen Forssassa vaikeutuu, kun olisi opiskelijoille tarjolla harjoittelupaikkoja vain perusterveydenhuollossa.

Miksi maakunnassa ja sairaanhoitopiirissä ei käydä rakentavaa ja avointa keskustelua peruskuntien kanssa kolmen sairaalan tulevaisuudesta?

Tätä keskustelua ovat vaatineet mm. helmikuussa Forssan seudun neljä maaseutukuntaa ja Hyky. Keskustelu erikoissairaanhoidon työnjaosta kolmen sairaalan kesken ja maakunnan Sote-palveluverkko ovat jokaisen seudun asukkaille tärkeitä asioita saada tietää. Maakunnan menestymisen ehto on menestyvät seudut.

Viimeistään nyt on käynnistettävä vakava keskustelu siitä, miten tämä maakunta aiotaan tulevaisuudessa rakentaa: keskittämällä kaikki maakuntakeskukseen vai koko maakunta huomioiden?

Maakuntajohtaja oli ollut yhteydessä joidenkin kuntien hallituksen puheenjohtajiin tavoitteenaan ohjeistaa mitä kunnat voivat lausua sote-hankkeista. Viranhaltijatko määrittelevät maakunnan tavoitetilan?

Nyt on saatava vastaus, milloin käydään poliittiset neuvottelut kolmen sairaalamme tulevasta työnjaosta ja tehtävistä sekä Sote-palvelujen palveluverkosta maakunnassamme. Maakunnan etu ei voi olla maakuntakeskuksen etu vaan seutujen edut pitää turvata tasapuolisesti.

Johanna Häggman

Maakuntavaltuuston II varapuheenjohtaja