Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maatalouden päästöt

Kirjoitukseni FL 18.5 Kevätkylvöt työllistävät isäntiä sai Isännät puhelimen ääreen! Tämän kirjoitukseni tarkoitus oli juuri tämänkaltainen, että syntyisi polemiikkia eli väittelyä, ei niinkään kiistaa. Ja näin myös tapahtui, hyvä niin.

Kirjoituksessani käsittelin tuttavan sikatilalta syntyvää lietettä, jota oli kolme miljoonaa kiloa ja joka muokataan viiden sentin syvyyteen ja mikä on valuma vesistöihin tämä siis suomeksi sanottuna. Vastuullinen viljelijä aprikoi Lyhyet-palstalla 23.5. seuraavanlaisesti, ettei paranis pohtia noin suppealla ajatelulla. Johkiinko suolle lietteet vai mihin?. Toivottavasti henkiset voimavarat eivät kuluneet liikaa kirjoittajalla. On sanomattakin selvää, että vastuu on viljelijällä.

Itse hallinnoin Varsinais-Suomesssa noin 50 ha maatilaa aikoinaan ja uskoisin tietäväni, että maatalous on merkittävä rehevöittävien päästöjen aiheuttaja. Ennen kaikkea maataloudella on keskeinen rooli vesistöjen rehevöittymisen estämisessä, sillä puolet vesistöihin huuhtoutuvasta typestä on peräisin maataloudesta. Maataloudessa typpipäästöjä syntyy erityisesti ammonniakkina kotieläintuotannosta ja lannan käsittelystä sekä liukenemisesta pelloilta. Tähän viljelijä voi vaikuttaa mm. viljelykierron valinalla, viljelytekniikalla, käsittelyajoilla ja lannoitusstrategioilla. Siis ei ainakaan tuo vastuullisen viljelijän aprikoima vaihtoehto.

1980 -luvulla Turun Aurajoki oli niin lemuavaa, että hajuhaitat estivät asuntojen hinnankehityksen kokonaan. Vasta tultaessa 1990–2000-luvuille Aurajoki alkoi olla lähes uimakelpoista. Niin mistäköhän tämä siis johtui? Liedon Isännät päästelivät nämä haisevat lietteet surutta pelloille, jotka laskeutuivat Aurajoen kautta mereen.

Onneksi aika teki tehtävänsä ja uusi sukupolvi huomioi tämänkin asian osittain tietysti pakotettuna mutta kuitenkin. Tämä jos mikä on vastuullista viljelyä kaupunkitaajamassa, ottakaa opiksi. On sanonta, että vilu se on koirallekin opiksi, taitanee olla meille kaikille myös. Uunit kuumaksi, jotta saadaan verorahoja kiertoon.

Evp Keijo Lindeman