Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona väijyy edelleen

Monissa koronaa vastuullisesti torjuneissa maissa kuten Suomessa koronatartunnat ovat jo kääntyneet hyvään laskusuuntaan. Nyt WHO kertoo, että useissa maissa tartunnat ovat lisääntyneet, mutta Suomessa varsinkin pääkaupunkiseudulla väijyy toisen aallon uhka. Tutkijat on ennustanut kolmen korona-aallon tulemisesta, mutta kenties vasta seitsemäs korkein aalto vapauttaa. Toivottavasti tämä historia ei toista pituudeltaan itseään?

Monet maat kuten Suomi ovat vapauttaneet liikkumista oman maan sisällä ja avanneet myös rajojaan muillekin maille. EU-komissiokin vaatii, että kaikkien Schengen-maiden on avattava rajansa heinäkuun alusta alkaen. Onkohan se liian aikaista avattavaksi vai rahako taas määrää? Naapurimaassamme Ruotsissa koronatartunnat ja -kuolemat ovat edelleen maailmanennätysluokkaa.

Riskitekijöitä taudin leviämisen kannalta ovat myös suuret joukkotapahtumat. USA:sta maailmalle myös Suomeen ovat levinneet tuhansien ihmisten mielenosoitukset, joissa ei turvavälejä kunnioiteta eikä juuri maskejakaan käytetä. Vastuutonta on myös toteuttaa jättiterassi keskeiselle paikalle Helsinkiin. Tuskinpa suomalaisten juomatavat ovat kotona, koronasulkeisissa, ainakaan parempaan suuntaan muuttuneet. Vanhat Suomi-filmiuusinnatkin kertovat tukkijätkien uhoista viinan voimalla, mutta kosken se pitäisi vain kuohua!

Riskiryhmäläiset ja kaikki yli 70-vuotiaat ovat aivan liian paljon joutuneet virumaan samojen seinien sisällä. Kontaktit ulkomaailmaan ovat olleet hyvin vähäisiä. On kohtuutonta, jos muitten huonon käyttäytymisen takia heitä aletaan taas sulkea yhteiskunnan ulkopuolelle. Myös nuoret ovat odottaneet festareille pääsyä siinä missä me varttuneemmat olemme kaivanneet kesäiltojen lavatanssien tunnelmointia. Harrastukset siirtyvät, mikäli tulee uusi (lockdown) määräys pysytellä seinien sisäpuolella!

Toivoisin ihmisiltä malttia ja toisten ihmisten kunnioittamista sekä Suomen päättäjiltä oikeita päätöksiä ja uskoa oman järjen sisäistä omatunnon oikeata ääntä! Aina on muistettava, että valebumerangi palaa aina takaisin heittäjälleen ja se sattuu!

Matti Hirvonen

eläkeläinen, kehitysinsinööri