Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuden edessä

Aivan aluksi haluan kiittää… Käytän tilaisuuden hyväkseni ja kiitän monista mukavista tervehdyksistä ja toivotuksista, joita uusi elämänvaiheeni on kirvoittanut. Kiitos kuuluu kaikille, mutta enpä voi olla muistamatta erityisesti tiettyä viehättävää rouvaa, joka koronaa uhmaten halasi keskellä markkinatoria.

Vaikka Lyhyet-palsta saa välillä muuta miettimään, kokemukseen perustuva luonnetodistukseni kääntyy kiitettävän puolelle: Forssassa asuu kosolti mainiota ja ystävällistä väkeä, jonka seurassa junantuomakin viihtyy!

Hiukan toisenlaisissa tunnelmissa siirryin aikoinaan Valkeakoskelta Harjavaltaan. Muuan silloisen SKDL:n aktiivi oli saanut toimeksiannon harjavaltalaisilta tovereiltaan ja suoritti sen tunnollisesti loppuun asti; pysäytti kadulla ja tiedusteli kohteliaasti puoluekantaani. En kertonut.

Toisen huomionosoituksen sain vakioasiakkaisiin kuuluneelta Eskolta (nimi muutettu), joka kävi kädestä pitäen kiittämässä, että poistuin toiseen lääniin ja kaupunkiin.

Erimielisyytemme olivat lähinnä alkoholipoliittisia. Minun mielestäni kirjastoon ei oikein sopinut tulla ympäripäissään, mutta Eskon mielestä juuri silloin oli otollisin hetki antautua tunnelmoimaan Edith Piafin seurassa. Non, je ne regrette rien…

Työuran päättyminen antaa myös mahdollisuuden aihepiirin laventamiseen. Olen hyvin harkitusti vältellyt kirjastoista kirjoittamista, vaikka kirjastoaate onkin ainoa aate, johon olen totisella mielellä sitoutunut. Itselleni työnjako on ollut selvä. Kirjastotyössä omat mielipiteet ja mieltymykset on syytä pitää aisoissa ja pyrkiä suhtautumaan kaikkiin ja kaikkeen tasapuolisesti.

Kolumnien valmistamisessa tilanne on päinvastainen: Mielipiteet – omat tai varastetut – ovat kaiken lähtökohta ja välttämätön ainesosa. Lajin luonteeseen kuuluu, että joskus mielipide tulee ilmaistuksi hyvinkin tyrnästi ja kärkevin sanankääntein.

Muutamille paikallispolitiikan parissa puuhanneille tämä roolien kahtalaisuus on osoittautunut hankalaksi ymmärtää. Muuan eläkkeelle jäänyt virkamies suivaantui jostakin kolumnista niin pahoin, että ehdotti potkuja virastani. Kuulemani mukaan eräs valtuutettu oli puolestaan vaatinut juttujeni julkaisemisen lopettamista. Mikäpä hänessä, jossain katsannossahan tilanne vaikuttaa tasapeliltä.

Käännetäänpä katse kuitenkin tulevaisuuteen, jota korona ja monet muutkin tekijät hämärtävät. Toivottavasti kirjasto säilyy edelleen sellaisena paikkana, jollaiseksi Sanna Nyqvist sitä Parnassossa (3/20) kuvailee:

”Kirjastossa kaikki ovat tasa-arvoisia riippumatta iästä, koulutuksesta, luottokelpoisuudesta tai siitä, nukkuvatko yönsä henkilöauton hintaisessa moottorivuoteessa vai pahvipedillä sillan alla.”

Tavataan torilla tai kohdataan kirjastossa! Kirjoittaja on forssalainen melkein-eläkeläinen ja jokamiesluokan kynäilijä.