Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kyseenalaista päätöksentekoa Humppilassa

Forssan Lehti kertoi 6.6., että “Humppila lakkautti kirjastonjohtajan pestin”. Päätös on mielestäni sekä hätiköity että huonosti perusteltu.

Uutisen mukaan kirjastonjohtajan viran lakkauttaminen perustui virkaa viimeksi hoitaneen ja siitä eronneen henkilön eli Jari Hjelmin käsityksiin työn luonteesta ja määrästä. On sekä hallinnollisesti että toiminnallisesti erittäin kyseenalaista, että yhden ihmisen näkemysten annetaan näin vahvasti ohjata päätöksentekoa.

Hjelmin kerrotaan keskustelleen asiasta hallintojohtaja Susanna Hokkasen kanssa ja ilmaiseen tälle käsityksensä kirjastonjohtajan toimenkuvasta. Näin ollen kenelläkään ulkopuolisella ei ole mahdollisuuksia arvioida, pitävätkö Hjelmin arviot paikkansa vai ovatko ne kenties olleet yksipuolisia ja johdattelevia. Miksi samoja kysymyksiä ei esitetty esimerkiksi viran kahdelle edelliselle hoitajalle, jotka toimivat edelleen työelämässä?

Kunnallista itsehallintoa on syytä kunnioittaa, mutta olisi silti ollut paikallaan kuulostella myös muiden Louna-kirjastojen kantaa. Ovathan lounaishämäläiset kirjastot tehneet pitkään tiivistä ja toimivaa yhteistyötä, joka on käsittääkseni hyödyttänyt myös humppilalaisia.

Muiden kuuleminen olisi ollut erityisen tärkeää juuri nyt, kun täkäläiset kunnat ovat käynnistäneet selvityksen yhteisen seutukirjaston perustamisesta. Yksipuolisella ratkaisullaan Humppila asettaa muut kunnat ja kirjastot tapahtuneen eteen.

Voi vain kysyä ja ihmetellä, kuinka rakentavaa on sellainen yhteistyö, jossa pullasta pyritään noukkimaan rusinat ennen kuin edes taikinaa on saatu nousemaan?

Vuonna 2017 tuli voimaan uusi kirjastolaki, jonka 17. pykälä pyrki vahvistamaan erityisesti pienten kirjastojen osaamista ja johtamista: “Kunnan kirjastolaitosta johtavalta vaaditaan virkaan tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, johtamistaito ja hyvä perehtyneisyys kirjastojen tehtäviin ja toimintaan.”

Forssan Lehden uutisen perusteella Humppila ripottelee kirjastonjohtajan tehtäviä eri henkilöille. Siitä ei kuitenkaan ilmene, kuka heistä kantaa kokonaisvastuun kirjastopalvelujen johtamisesta ja kehittämisestä ja kuinka em. lain vaatimus tulee täytetyksi.

Kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen toimi ministerinä, kun kirjastolakia uudistettiin. Onkin paikallaan kysyä, mitä mieltä hän on tavasta, jolla Humppila lakia tulkitsee.

Humppila ei valitettavasti ole ainoa lajissaan. Myös Ypäjä on vuosikausia luistattanut lain noudattamista. Tälläkin hetkellä Ypäjän kirjastossa on vain yksi päätoiminen työntekijä, mutta ei lain mukaisen kelpoisuuden omaavaa kirjastonjohtajaa.

Selvyyden vuoksi lienee syytä lisätä, että kirjoitukseni perustuu kokonaan Forssan Lehden uutiseen ja sen herättämiin ajatuksiin. En ole enää aktiivipalveluksessa, joten en ole pyytänyt lupaa, saati saanut toimeksiantoa kirjoittamiseen yhdestäkään Louna-kirjastosta.

Ilkka Kononen

Forssa