Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen koronaepidemia on nyt sammumassa - toista aaltoa ei tule?

Harvardin yliopiston immunobiologien mukaan koronavirusepidemian toinen aalto on epätodennäköinen. Samaan johtopäätökseen ovat tulleet Uuden-Seelannin, Japanin ja Etelä-Korean epidemiologit. Näissä maissa koronavirukseen kuolleiden määrä on ollut maailman pienimpiä ja virus on nyt saatu tukahdutetuksi.

Edellisessä koronaviruksen aiheuttamassa epidemiassa ei todettu myöskään toista aaltoa. Se puhkesi vuoden 2002 lopussa ja kesti vuoden verran. Suomessakin on jo suuria alueita, joissa ei ole todettu uusia koronatartuntoja yli kuukauteen. Suomi tulee saamaan koronaviruksen tukahdutetuksi heinäkuussa.

Uusiin viruspandemioihin pitää kuitenkin varautua ja seuraava pandemia voi olla jo nurkan takana.

Yhdysvaltain tartuntatautiviraston ennusteen mukaan seuraava viruspandemia voi puhjeta jo lähivuosien aikana, koska eläimistä ihmisiin siirtyvät virustaudit ovat lisääntymässä.

Ympäristömyrkyt, ilmastonmuutos ja ilmansaasteet edistävät uusien pandemiavirusten syntymistä. Esimerkiksi Aasian villieläintoreista on tullut uusi terveysuhka. Aasian suuret siipikarjan kasvattamot lisäävät myös pandemiauhkaa. Sika toimii virusmuunnosten välittäjänä ja uusi pandemiavirus voi syntyä esimerkiksi lintujen, sian ja ihmisen viruksista.

Tosiasiassa koronavirus on tappanut paljon enemmän ihmisiä kuin viralliset tilastot osoittavat. New York Times-lehden mukaan koronavirukseen on kuollut yli 60 prosenttia enemmän ihmisiä kuin viralliset tilastot osoittavat.

Varsinkin hoivakodeissa monisairaiden koronakuolemat jäävät tilastoimatta. Koronainfektiota seuraa usein bakteeri-infektio ja hoivakotien monisairaat kuolevat usein antibioottiresistenttiin bakteeri-infektioon.

Johns Hopkins yliopiston koronarekisterin mukaan koronakuolleisuudessa voidaan todeta yli satakertaiset erot. Maailman suurin koronakuolleisuus on ollut Britanniassa, Espanjassa ja Italiassa.

Esimerkiksi Britanniassa oli kuollut koronaan heinäkuun alkuun mennessä 674 ihmistä miljoonaa asukasta kohti ja vastaavasti Espanjassa 616 ja Italiassa 573 ihmistä.

Sen sijaan Uudessa-Seelannissa, Japanissa ja Etelä-Koreassa oli kuollut koronavirukseen heinäkuun alkuun mennessä vain 5 – 7 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli 60 ja Ruotsissa 561.

Joulukuussa 2019 syntyi lepakon koronaviruksesta uusi pandemiavirus. Sen arvellaan siirtyneen ihmisiin muurahaiskävyn kautta. Erikoista tässä pandemiassa on lasten vähäinen sairastavuus. Lapset sairastavat koronavirusinfektion vähäoireisena.

Sen sijaan aikuisilla ja hoivakotien monisairairailla koronavirus voi laukaista hengenvaarallisen sytokiinimyrskyn. Siihen liittyy tulehduksen välittäjäaineiden ja happiradikaalien liiallinen lisääntyminen. Keuhkokudos vaurioituu ja syntyy vakava hengitysvajaus.

Koronavirukselle altistavien riskitekijöiden perusteella voidaan ennustaa, ketkä sairastuvat tai kuolevat koronavirukseen. Esimerkiksi sydän- ja keuhkosairaudet, liikalihavuus ja diabetes altistavat koronavirusinfektiolle.

Monet tulehdukset altistavat myös koronavirukselle. Esimerkiksi hampaiden tukikudosten tulehdus (parodontiitti) ja vyötärölihavuuteen liittyvä vatsaontelon sisäelinrasvan tulehdus altistavat koronavirukselle.

Heikki Korpela

Emeritusprofessori, dosentti

Hämeenlinna