Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona-aika opetti uusille työtavoille.

Korona- aika on ollut ikävä kokemus, mutta samalla se on pakottanut myös keskittymään oleelliseen ja pohtimaan mikä on aidosti tärkeää.

On mm. havaittu, että etätöitä voidaan tehdä paikasta ja ajasta riippumatta ilman, että tulokset kärsivät. Jatkossa ei enää ole tarvetta rakentaa kalliita lasipalatseja pääkaupunkiseudulle yhtiöiden pääkonttoreiksi, koska henkisen työn tekijät voivat työskennellä maaseudun rauhassa mökeillään tai lähiöasunnoissaan.

Samalla pääkaupunkiseudun asumisen hinta putoaisi, eikä veronmaksajien tarvitsisi maksaa kalliita asumistukiaisia. Kaivattu muuttovirta maaseudulle päin lisääntyisi ja VR:n raideliikennettä ei tarvitsisi laajentaa on selvää velkaisen valtiomme varojen säästöä!

Tehtaitten työtkin osittain pystytään tekemään etävalvonnalla, mutta tietotekniikan on kuitenkin oltava renki ja ihmisen on oltava isäntä jatkossakin. Korona ei robotteja uhkaa, mutta toimintahäiriöt ja tietokonevirukset vaativat viime kädessä ihmisen korjaavaa kättä, kuten testaa,eristä ja jäljitä.

Tuotantoa kannattaa hajasijoittaa maamme eri osiin ja kaukomaille ulkoistettua tuotantoa pitää palauttaa takaisin tautipesättömään kotimaahamme jolloin surullisenkuuluisa huoltovarmuuskin paranee ”keväinen opetustapahtumaohjelma sen todisti”.

Halpuuttaminen on vienyt kannattavuuden maataloudesta. Siksi robottitraktoreitten kuin -puimuireidenkin yleistyminen pelloilla on pysähtynyt. Vaikeaa on myös kuvitella, että keksittäisiin etäohjattava robotti, joka korvaisi mansikan tai mustikan poimijat.

On haastetta saada some-riippuvainen nuoriso kankaisille marjamättäille, jotta emme olisi riippuvaisia vierastyövoimasta.

Hoitoalallakaan ei ihmistyövoimaa voida korvata, kuin osittain, päättäjämmekin ovat tuon havainneet ja päättäneet hoitajamitoituksesta. Suomen väestön väheneminen on myös ongelma, jota ei tietotekniikan avulla ratkaista eikä kahden metrin turvaväliyhdyskunnassa synny uusia suomalaisia.

Nyt on Suomessa saavutettu työvoitto korona-virukseta ja tästä jopa maailmaltakin on saatu tunnustusta! Toivottavasti keväinen korona-aalto opetti, että tulevassa syksyn lukkarin koulussa kaikki ikkunat ja ovet ovat hyvin tiivistettyjä, sillä ei toivottu ovela muuntautuva virusvieras pääsisi ulkopuolelta sairastuttamaan suomitupaamme! Ei oppi ojaan kaada, sillä kertaus on opintojen äiti!

Matti Hirvonen

eläkeläinen