Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valonkajoa näkyvissä korpivaelluksen jälkeen

Vuosien korpivaelluksen jälkeen Kanta-Hämeessä on näkyvissä valonkajetta. Maakunnan väestökehitys kulkee oikeaan suuntaan, vaikka on vielä aavistuksen pakkasella.

Kanta-Häme ja etenkin Forssan seutu kärsii luonnollisen väestökehityksen taantumisesta. Lapsia syntyy aina vähemmän, mutta kuolleita kertyy.

Odottavat katseet kohdistuvat syystä muuttoliikkeeseen.

Kuluvan vuoden aikana maakunnan asukasmäärä on sentään kasvanut maalis-, touko- ja heinäkuussa.

Maakunnan asukasmäärä on vähentynyt vuoden alusta heinäkuun loppuun mennessä vain 39 henkilöllä. Sana ”vain” on perusteltu, koska 2016–2019 kokonaismuutos laskettiin sadoissa.

Kanta-Hämeen väestökehitys on ollut kaiken aikaa kiinni muuttovoitosta. Muuttovoitosta on ollut kiittäminen maakunnan lihavia vuosia 2000-luvulla. Kun muuttovoitto 2010-luvulla sakkasi, väestökehitys sukelsi. Pohjakosketus tapahtui 2018. Montusta on kiipeämistä.

Tulomuuttoa Kanta-Hämeeseen on ollut tämän vuoden tammi-heinäkuussa enemmän kuin kahdeksaan viime vuoteen.

Oman lisänsä muuttovoittoon tuo maakunnallinen nettomaahanmuutto.

Seutukunnista väkiluku kasvoi Hämeenlinnan ja Riihimäen seuduilla. Forssan seudullakin oli tammi-heinäkuussa muuttovoittoa 46 henkeä, mutta syntyneet ja kuolleet pudottivat lukeman pahasti 90 henkeä miinukselle.

Uskoa tulevaisuuteen luo maakunnassa se, että maakuntien välisessä muuttoliikkeessä lisää asukkaita ovat vuoden alusta saaneet ainoastaan Kanta-Häme, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Uusimaa ja Varsinais-Suomi. Sijainnilla on merkitystä.

Kun keinot vaikuttaa syntyvyyteen ovat vähäiset, pitää keskittyä alueen veto- ja pitovoimaan.

Maltillinen väestönkasvu on parasta. Tuolloin hyöty ei sula uusien asukkaiden vaatimiin palveluinvestointeihin.

Forssan seudun pitää aktiivisesti tavoitella omaa siivuaan eteläisen Suomen muuttovoitosta. Yhtä olennaista on huolehtia työpaikoista.