Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kilpailukykyä syytä miettiä vakavasti

Kun parinkymmenentuhannen asukkaan kaupungista katoaa kertaheitolla 450 teollisuustyöpaikkaa ja välilliset työpaikat vielä päälle, käsissä on katastrofi.

Tällaisen tilanteen edessä on keskiviikon jälkeen Jämsä. Metsäjätti UPM ajaa alas Kaipolan-tehtaansa.

Tilanteessa on myös synkkää historian havinaa: Suomen viimeinen sanomalehtipaperia valmistava kone hiljenee.

Vuodenvaihteen jälkeen sanomalehtipaperi joudutaan tilaamaan esimerkiksi Saksasta, Ruotsista tai Venäjältä.

Kaipolan tehtaan sulkemisen taustalla on muun muassa paino- ja kirjoituspaperien kysynnän pitkäaikainen lasku ja talouden näkymien heikentyminen.

Vuosituhannen vaihteesta lähtien kysyntä on supistunut yhteensä kymmenillä prosenteilla ja ylikapasiteetti on säilynyt, vaikka raskaita lopettamispäätöksiä on tehty aiemminkin.

Merkillepantavaa ja huomionarvoista kuitenkin oli, että UPM:n sanomalehti- ja vähittäiskauppapaperien johtaja Anu Ahola kutsui Kaipolan tehdasta tiedotustilaisuudessa sijaiskärsijäksi.

Aholan mukaan tehtaan lakkauttamiseen johtivat sen ulkoiset tekijät, kuten työvoiman, kuitupuun ja energian hinta, logistiikkakustannukset eli tehtaan sijainti sekä sääntelyyn ja verotukseen liittyvät seikat.

Aholan kertoi myös, että Suomessa aiemmin tehdyt heikompien tehtaiden lopetuspäätökset olivat tästä syystä helpompia. Tehtaan portin sisäpuolella on tehty kaikki voitava.

Johtaja Aholan piikki sinkoutuu näin myös poliitikkojen suuntaan. Teollisuuden kilpailukyvyn heikentäminen on omiaan siirtämään tuotantoa ja investointeja muualle.

Ja juuri näitä Suomi kipeästi tarvitsisi.

Äkillisen rakennemuutoksen alueita on ollut Suomessa aiemminkin.

Matkapuhelintehtaita on lakkautettu, telakka hylätty, Voikkaalla ja Kajaanissa koettu se, mikä Jämsässä voi nyt olla edessä.

Paikkakunnan kaikista työpaikoista jopa 15 prosenttia on pian vaakalaudalla – ja kyseessä taitavat olla ne hyvin palkatut työpaikat.

Helppoja ratkaisuja ei alan osaajien työllistämiseksi tietenkään ole, kaupungin taloudelle uutinen on totaalikatastrofi, kun verotulot romahtavat.

Nopea apu on pienelle paikkakunnalle nyt enemmän kuin tarpeen.