Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläkeputken poistaminen törmää linjaristiriitoihin

Valtiovarainministeriön virkamiesesitys ns. eläkeputken poistamiseksi saa eduskunnan kansanedustajilta odotetun ristiriitaisen vastaanoton.

Ylen kyselyssä enemmistö vastanneista kansanedustajista puolustaa ikääntyneiden työttömien eläkeputkea.

Eniten tukea eläkeputken säilyttäminen saa ennalta arvattavasti vasemmistoliiton, demarien ja oppositiossa olevilta perussuomalaisten kansanedustajilta.

Eläkeputkesta olisivat valmiimpia luopumaan kokoomuksen kansanedustajat. Rintamassa olisi myös hallituspuolueiden edustajia; vihreitä, RKP:läisiä ja osa keskustan kansanedustajista.

Kansalaisista enemmistö vastustaa myös esitettyä eläkeputken poistoa.

Eläkeputki tarkoittaa suomalaisen iäkkään pitkäaikaistyöttömän mahdollisuutta työttömyysturvan lisäpäiviin eläkkeelle siirtymiseensä asti. Eläkeputken alaraja nousi vuoden alussa. Se on vuonna 1961 ja sen jälkeen syntyneillä 62 vuotta.

Eläkeputkesta luopuminen asteittain siintää tulevaisuudessa, mutta kyselyn perusteella hallituspuolueet eivät löydä yksituumaisuutta järjestelmän muuttamiselle. Olisi mullistavaa, jos demarijohtoinen hallitus sormeilisi ay-liikkeen saavutettua etua.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin ei kuitenkaan suoraan tyrmännyt eläkeputken poistamista SDP:n puoluekokouksessa, vaan edellytti samalla panostusta ikääntyneiden työntekijöiden turvaan ja työhyvinvointiin.

Valtiovarainministeriön mukaan eläkeputken poistaminen tukkisi yhden väylän, jolla ikääntyneet poistuvat ennen aikojaan työelämästä, ja vahvistaisi täten julkista taloutta.

On myönnettävä, että yritysten yt-neuvotteluissa hyödynnetään eläkeputkea ikääntyneiden työntekijöiden osalta.

Jos työpaikka menee alta, ikääntyneillä on nyt nuorempia vaikeampi työllistyä.

Tulevaisuudessa työntekijöistä tulee kuitenkin pulaa, jolloin eläkeputken sijaan ajatukset on siirrettävä työssä jaksamiseen, työkykyyn sekä työn kuormittavuuteen ja joustavuuteen.