Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulupukin maa kipuilee koronakriisin kourissa

Koronapandemia on moukaroinut matkailua maasta toiseen, mutta kotimaan matkailu sentään selvisi kevätsulun jälkeen kesäkaudesta ilman katastrofia. Nyt edessä odottaa Lapin varsinainen sesonki, talvimatkailu. Jos ulkomaan lentoja ei saada kulkemaan, se tietää pohjoiseen kylmää kyytiä.

Matkailuyrittäjät ovat penänneet nopeita toimia, jotta ulkomaiden turistien joulumatkat saataisiin turvattua.

Hallitus aikoo puida Lapin matkailun sujuvoittamista ensi viikolla.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on vakuuttanut hallituksen vastaavan ajoissa huutoon, kunhan ihmisten turvallisuus varmistetaan.

Kauniina ajatuksena on, että negatiivisten koronatestitulosten avulla matkustus sujuisi ilman pitkäaikaisia karanteeneja. Karanteenit olisivat matkailuelinkeinon tuho.

Terveysturvallisen matkustaminen malli helpottaisi myös tarpeellista rajaliikennettä. Koronakielellä puhutaan matkailukäytävästä ja -kuplasta.

Yhteiskunta on koronapandemian edessä kovan paikan edessä. Koronasuojautuminen on kaksiteräinen miekka. Kupla voi puhjeta.

Ankara suojautuminen pysäyttää koko yhteiskunnan ja tappaa työpaikkoja, mihin ei enää ole varaa. Rajoitusten poistaminen tietänee taas koronatapausten leviämistä. Uhat ovat ilmeiset.

Suomen ei auta muu kuin pyrkiä kulkemaan horjumatta keskitietä.

Työ- ja elinkeinoministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön välillä on ilmennyt Suomen linjasta painotuseroja. Toinen ministeriö katsoo asiaa talouden ja toinen terveyden näkökulmasta. Vaan pitkällä aikajänteellä ei ole hyvää terveyttä ilman hyvää taloudenpitoa.

Terveydenhuollon tai taloudenkaan kantokykyä ei parane vaarantaa.

Matkaajien ja yrittäjien on lupa odottaa viranomaisilta mahdollisimman selkeää ja perusteltua linjaa.

Lapin matkailu ei tarkoita koko kotimaan matkailua, mutta Lappi on kuitenkin Suomen talvimatkailun kruununjalokivi. Matkailualalla on merkitystä.

Matkailuyrittäjän ei pidä ripotella tuhkaa päälleen, vaan luottaa parempaan huomiseen.