Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Someron urheilukenttä

Someron urheilukentän saneeraus on noussut uudelleen esille, kun se on nostettu takaisin valtionapujen pariin opetus- ja kulttuuriministeriön lisämäärärahoituksen vuoksi.

Valtuustossa hanke sai hyväksynnän tiukassa äänestyksessä.

On annettu ymmärtää, että jo keväällä urheilukentän avustusrahoituksen rahoituksen esteenä on ollut hakemus katsomon suojelemisesta. Näin se ei ollut ainakaan keväällä 7.5. annetussa kieltävässä päätöksessä, joka kuuluu näin: ”Ottaen huomioon käytettävissä olevat määrärahat sekä aluehallintoviraston ja valtion liikuntaneuvoston hankkeista ja niiden tärkeysjärjestyksestä antamat lausunnot opetus- ja kulttuuriministeriö ei myönnä hakemaanne valtionavustusta. Päätöksiin on sovellettu Valtion liikuntaneuvoston hyväksymää Liikuntapaikkarakentamisen suunta- asiakirjaa.”

Tämä ministeriön ja liikuntaneuvoston tekemä asiakirja on mielenkiintoista luettavaa. Jo avausluvussa on todettu, että liikunta harrastusmuodossa laajeni 1960-luvulla yhä enemmän sisätiloihin.

Toisen luvun kohta 2.4 ”Uima- jää- ja liikuntahallit valtionavustuspolitiikan painopisteenä” todetaan otsikon lisäksi, että ”Valtion liikuntaneuvoston kuntakyselyn mukaan kasvukeskuksissa liikuntahallien määrä ei ole pysynyt väestön kasvun tahdissa ja vuorojen puute rajoittaa uusien harrastusryhmien aloittamista” sekä ”Lisäksi osa 1980- ja 1990-luvulle rakennetuista saleista on alimittaisia eri palloilulajien tarpeisiin.” Lähiliikuntapaikat on asiakirjassa nostettu tärkeäksi osaksi liikuntarakentamista. Kuulostaa tutulta myös Somerolla?

Valtio on siirtänyt rahoitusta vanhentuneiden ja nykylajeille liian pienien salien vuoksi siihen, että kuntiin rakennettaisiin uusia, nykystandardit täyttäviä sisähalleja. Vuosien 2020–2023 rahoitussuunnitelmassa esitettiin rahoitusta kolmeen urheilukenttään ja 34 sisähalliin.

Nykyisellään Someron urheilukenttähankkeeseen ei sisälly kentän alueelle muiden ulkokenttien rakentaminen, eikä niihin ole haettu rahoitusta. Me kaikki tiedämme, että nimenomaan näiden ulkokenttien esim. skeittipuiston, tennis-, beach-, padel- sekä koripallokenttien rakentaminen urheilukentän alueelle lisäisi huomattavasti nk. matalan kynnyksen harrastustoimintaa. Somerolla ei ole yhtään täysikokoista ulkokoripallokenttää, tenniskenttiä ei voi käyttää, ja muutkin ulkokentät rapistuvat silmissä tai niitä ei yksinkertaisesti ole.

Valtuuston päätöksellä olemme nyt siis vain laajentamassa urheilukenttää, purkamassa katsomon ja rakentamassa sen tilalle uuden sekä korjaamassa väliaikaiseksi tarkoitettuun entiseen Someron lukion väistötilaan pukukoppeja ja muita urheilukentän oheistiloja ja vain näihin hankkeisiin on haettu ulkopuolista rahoitusta.

Meidän on mietittävä vähenevien eurojen käyttöä niin, että verovaroja käytetään somerolaisten käyttäjien tarpeisiin. Kun käyttötalouden menoja ei ole saatu kuriin, on investointeja tarkkailtava tiukasti. Liikuntapuolen pullonkaula ei ole urheilukentän koossa vaan aivan muualla. Kun samaan aikaan nostetaan veroja ja puhutaan koulujen lopettamisesta, emme voineet lähteä mukaan tähän miljoonainvestointiin.

Me kokoomuslaiset haluamme tehdä urheilukentän remontin pienemmällä summalla ja säästää katsomon. Ehdotamme, että urheilukenttäalueen muut kentät sekä puistoalue suunnitellaan ja toteutetaan mahdollisimman nopeasti, vaikka kenttä kerrallaan. Näin urheilukenttäalueesta saadaan yhteinen olohuone meille kaikille somerolaisille.

Pauli Eino, Pia Maavirta, Markku Mäki-Teeri, Totti Nuoritalo, Henri Seppälä, Jutta Varjus, Juha Wiskari

Kokoomuksen valtuustoryhmän jäsenet Somerolla