Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Forssa ottaa rohkean askeleen tulevaisuuteen

Forssan kaupunginvaltuuston maanantainen kokous oli odotetun värikäs. Valtuuston, kaupunginhallituksen ja lautakuntien erinäiset monitoimikeskuspäätökset ovat vaatineet lukuisia puheenvuoroja ja äänestyksiä. Nyt lopullinen valtuutus Monikylälle syntyi vain yhden äänen erolla.

Ensi kerran Tölön ympäristön iso koulu- ja päiväkotikokonaisuus, monitoimikeskus, nousi tietoisuuteen palveluverkkoselvityksessä 2015.

Valtuutettujen näkemykset lasten ja kaupungin parhaasta ovat alusta lähtien olleet vastakkaiset.

Debatin määrää ei ole syytä oudoksua. Onhan kyseessä kokoluokassaan suurimpia ja laajimmin eri palveluja koskeva hankekokonaisuus Forssassa.

Huolestuttavaa on sen sijaan useiden valtuutettujen esittämä suoranainen epäluottamus virkamiesvalmistelua kohtaan.

Merkillepantavinta on ollut hankesuunnitelmien eläminen mm. eri tarpeiden, lapsiennusteiden ja kustannusarvioiden myötä. Liikuntasalin koostakin oli kovin vääntöä, jossa voiton vei pienin ja huokein liikuntasali.

Suunnittelun peruslähtökohtana on ollut nykyaikaisen oppimisympäristön luominen lapsille ja nuorille.

Uudisrakennuksella korvataan vanhat koulu- ja päiväkotikiinteistöt, joiden peruskorjauksen kaupunki arvioi hintavimmaksi ja riskialttiiksi investoinniksi. Arviota kyseenalaistettiin myös maanantaina.

Uudisrakennuksen kokonaiskustannukset ovat kieltämättä nousseet pahasti alkuperäisarvioista.

Valtuutettujen karvaat tunnot ovat ymmärrettäviä. Valtuuston asettama 21 miljoonan nettokustannusraja rikkoutui eivätkä budjetoidut koko hankkeen investointimäärärahat aivan riitä. Rakennustöiden valvonnalla on nyt isot paineet.

Tärkeintä on saada aikaan määrärahojen puitteissa laadukasta ja kestävää jälkeä. Suteen ei ole varaa.

Myönteistä on paikallisten yritysten pärjääminen urakkakilpailutuksessa.

Forssan lapsimäärän laskutrendille pitää saada jarrua.

Monitoimikeskuksen tiimoilla on riittänyt käänteitä ja kovia puheita. Tämän demokraattisesti syntyneen ratkaisun jälkeen katse on suunnattava peruutuspeilistä eteenpäin.

Monitoimikeskus on joka tapauksessa rohkea, vaikka monista uhkarohkea, askel tulevaisuuteen.