Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Täyttä ravia Forssan Pilvenmäellä– Pilvenmäen ravirata on ehdottomasti yksi Lounais-Hämeen tärkeimmistä vetovoimatekijöistä

Olin kahdeksanvuotias, kun löysin Forssasta elämäni tärkeimmän ja rakkaimman harrastuksen. Menin silloin vanhempieni kanssa elämäni ensimmäisen kerran raveihin – Forssan Pilvenmäen raviradalle. Innostuin hevosista, raveista ja niiden tunnelmasta välittömästi.

Asuin Loimaalla, jossa ei ollut ravirataa vaan siellä ollut ravirata oli aikoinaan poistettu käytöstä ja muutettu asuinalueeksi. Onneksi raviharrastuksen pariin pääsi naapurikaupunki Forssaan. Pilvenmäellä ajettiin niihin aikoihin iltaraveja perjantaisin, ja perjantain ravireissu Forssaan kuului viikko-ohjelmaani. Kesän kohokohtia olivat Pilvenmäen Tuoppi- ja Valtikka-ravit, jotka vetivät valtavasti väkeä ja joiden tunnelmasta oli hieno nauttia.

Sittemmin olen käynyt aikuisiällä raveissa ympäri Suomea ja Ruotsissakin, mutta Pilvenmäellä on yhä tärkeä paikka sydämessäni, koska raviharrastukseni alkoi siellä. Asun nyt Forssassa parin kilometrin päässä raviradasta ja käyn Pilvenmäellä raveissa aina mahdollisuuksien mukaan.

Pilvenmäen ravirata on ehdottomasti yksi Lounais-Hämeen tärkeimmistä vetovoimatekijöistä. Raviradalla ajetaan vuosittain yli 20 kilpailupäivää huipennuksena suurkilpailut Tammavaltikka ja Pilvenmäki Special.

Pilvenmäki on myös Suomen tärkeimpiä ja monipuolisimpia valmennuskeskuksia. Ratatalleissa toimii parisenkymmentä valmentajaa ja niissä on hevosia yhteensä noin 200. Pilvenmäen loistavia treenimahdollisuuksia käyvät hyödyntämässä myös lähiseudun raviharrastajat ja -valmentajat. Raviradan tuntumassa toimivat myös hevosklinikka ja kaksi monipuolista hevosten kuntoutus- ja hyvinvointikeskusta.

Pilvenmäki tunnetaan monista hienoista tempauksistaan, kuten vaikkapa Suomen ensimmäisistä väärinpäin juostuista raveista, joissa hevoset kiertävät rataa päinvastaiseen suuntaan mitä yleensä. Radalla järjestetään myös aktiivista toimintaa lapsille ja nuorille esimerkiksi keppihevoskerhon ja opiskelijaravien myötä. Idearikkaus on myös huomattu, sillä Pilvenmäki palkittiin Vuoden raviratana 2018.

Raviradalla järjestetään myös muuta toimintaa kuin raveja. Tästä esimerkkeinä ovat moottoripyöräilyn maaratakisat ja harrasteajoneuvotapahtuma Pick-Nick.

Vuonna 2022 Pilvenmäki järjestää raviurheilun vuosittaisen päätapahtuman Kuninkuusravit, jonka odotetaan keräävän yli 50 000 katsojaa. Tapahtuma on myös taloudellisesti merkittävä, sillä raviväen odotetaan tuovan seutukunnalle 10–15 miljoonan euron rahapotin.

Kirjoittaja on Forssan Lehden toimittaja.