Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lasten vastustuskyky nousee metsässä

Luonnonvarakeskus, Tampereen, Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot ovat tutkineet, miten luonnon tuominen kaupunkiympäristöön parantaa lasten immuunijärjestelmän kehitystä.

Kun päiväkodin asvaltti- tai sorapihalle tuotiin Kainuun kunttaa ja kasvulaatikoita, näkyivät muutokset lasten ihon mikrobistossa ja veriarvoissa nopeasti.

Tutkimuksessa todettiin, että tulos tukee sitä oletusta, että altistus metsämaastolle ja mullalle ehkäisee autoimmuunisairauksia ja allergioita.

Useissa aikaisemmissa tutkimuksissa on jo havaittu, että maaseudulla kasvaneilla lapsilla on pienempi todennäköisyys sairastua immuunijärjestelmän häiriöistä johtuviin sairauksiin kuin kaupunkilaislapsilla, jotka eivät ole päivittäin kosketuksissa maastoon.

Lasten luontosuhdetta ei voi väheksyä. Se näkyy konkreettisesti parempana vastustuskykynä, mutta myös henkiset vaikutukset ovat merkittäviä. Metsäkosketus laskee verenpainetta ja vähentää stressiä.

Metsässä voi kokea monenlaista ja oppia luonnon kiertokulusta. Se jos mikä vahvistaa lasten luontosuhdetta, mutta samalla myös terveyttä. Metsässä liikkuminen tekee hyvää myös motoriikalle.

Aika usein uusien päiväkotien pihat ovat asvaltilla tai soralla, eikä suojaavaa puustoa juuri ole.

Suuntaus on väärä. Jo suunnitteluvaiheessa pitäisi huomioida piha mahdollisimman luonnonmukaiseksi. Ei riitä, että on keinuja ja hiekkalaatikoita vaan pitäisi olla mahdollisuus olla oikeasti kosketuksissa luontoon, kaivaa maata ja möyriä sammalikossa.

Sekään ei riitä, että päiväkoti sijaitsee lähellä metsää. Suurin osa päiväkotien ulkoiluajasta vietetään kuitenkin aitojen sisäpuolella.

Onneksi Kanta-Hämeessäkin toimii monta päiväkotiryhmää, niin sanottuja metsäryhmiä, jotka viettävät suurimman osan ajastaan ulkona, metsässä.

Luontosuhteen luominen lähtee jo kotikasvatuksesta.

Monessa perheessä varotaan ulkoiluvaatteiden likaantumista. Lasten leikeissä kuran pitäisi saada lentää. Sehän on terveysteko ja edistää hyvää vastustuskykyä koko loppuelämäksi.