Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autiotalot eivät ole kehityksen koko totuus

Perinteisessä Lounais-Hämeessä on mykistävän paljon asuntoja vailla vakituista asukasta. Forssan seudulla sekä Urjalassa ja Somerolla on yhteensä 3700 tyhjää asuntoa. Asuntoja on tyhjillään joka kunnassa toistakymmentä prosenttia.

Suomessa olevista asunnoista on Tilastokeskuksen mukaan tyhjillään joka kymmenes. Leijonanosa on tyhjiä kerrostaloasuntoja ja jopa täysin autioita vanhoja kerrostaloja.

Maaseudulla moni asuintalo on jäänyt sukujen kesäkäyttöön.

Joka kunnasta löytyy myös perikuntien omistukseen jääneitä asuntoja, joille ei ole saatu tehdyksi mitään. Asumattomina niiden kunto sekä arvo vain laskee.

Pahimmillaan entinen asumus ränsistyy paikoillaan. Ei ihmekään, jos purkukustannukset ylittävät autioituneen kiinteistön rahallisen arvon.

Kulmakunnilta pirtit pimenevät hiljalleen, kun väkeä muuttaa isoihin kaupunkeihin ja keskustaajamiin.

Suurin poismuutto syrjäseuduilta on kuitenkin jo tapahtunut. Nyt kysymys on enemmänkin väestön ikääntymisestä.

Asunnon valinnassa on ratkaisevaa asunnon kunto ja sijainti. Mitä lähempänä keskustaa ja sen palveluja, sitä parempi.

Ihmiset haluavat asumaan sinne, missä on tarvittavat palvelut, kunnon kulkuyhteydet ja kaikkiaan mahdollisuus mukavaan elämään. Työikäisillä valinnassa painaa työpaikka.

Kaupungistumiskehitys ei tarkoita sitä, että maaseudulle jäisi vain maa- ja metsätalouden harjoittajia. Vastakin on ihmisiä, jotka haluavat elää tilavammin, halvemmalla ja maanläheisemmin kuin keskustoissa.

Vaikka vakituinen asuminen keskittyy kaupunkeihin, ihmiset viettävät myös paljon aikaansa maaseudulla kakkosasunnoillaan tai kesämökeillään.

Itse asiassa kyselyjen perusteella iso osa suomalaisista mielii pois kaupunkien keskustoista maaseudun rauhaan. Osaltaan tämä on monille kevyttä haaveilua, mutta löytyy myös toiveen toteuttajia.

Korona-aika etätöineen on lisännyt kiinnostusta maaseudulla elämiseen, kunhan vain tietoliikenneyhteydet toimivat. Koronasta ei kuitenkaan ole pitkäaikaisen kehityksen kääntäjäksi, mutta se on saanut ainakin ihmisiä ajattelemaan vaihtoehtoja. Hyvä niin.