Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arkusta haudassa – Omaiset saattavat kysyä, rikotaanko hautaan laskettu arkku haudan peittämisen yhteydessä

Viimeinen hetki -kirjoituksessa (FL 31.10.) oli hätkähdyttävä kohta: ”…pieni kaivinkone täyttää haudan. Pieni rusahdus hautakuopasta kuuluu asiaan. Kaivinkoneen kauha painaa arkkua rikki, jotta maatuminen alkaisi nopeammin”.

Käytäntö ei suinkaan ole automaatio eikä kuulu asiaan. Omaiset saattavat kysyä, rikotaanko hautaan laskettu arkku haudan peittämisen yhteydessä. Ihmiset ovat monenlaisia. Joillekin tai ehkä heille, joille on samantekevää mitä tapahtuu, kysymys ei tule edes mieleen.

Mutta sitten ovat ne omaiset, jotka kysyvät. Ja kun kysyvät, myöntävä vastaus olisi järkytys. Haudassa olevan arkun rikkominen olisi kuin mikä tahansa vainajaa epäkunnioittavasti kohteleva toimenpide.

Kohtasin työssäni sadoittain surevia omaisia vuosien varrella – muualla kuin Forssassa. Onnekseni minun ei tarvinnut lisätä heidän senhetkistä taakkaansa vastaamalla “kyllä” yllä olevaan kysymykseen, jos sitä minulta kysyttiin. Saatoin rehellisesti vastata ei.

Hanna Rajala