Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Urheilun edistäminen kuin rahan ruinaamista

Suomen olympiakomitea saa uuden puheenjohtajansa ensi lauantaina syyskokouksen yhteydessä. Erityisen hyvää kandidaateissa on tasapuolinen sukupuolijako.

Puheenjohtajapelin värikkäin käänne oli, kun ennakkosuosikki, öljy- ja urheilumies Mika Anttonen vetäytyi kisasta.

Jos muuta yllätyksellisyyttä hakee, voi ihmetellä, miten ikiliikkuja Ilkka Kanerva jaksaa yrittää. Ja onko urheilujohtajalle tarpeen poliittinen ura ja kokoomuslaisuus kuten Kanervalla, Jan Vapaavuorella ja Sari Multalalla?

Täysverinen urheilijatausta on Multalan tavoin Susanna Rahkamolla, joka on myös urheilujohtaja ja olympiakomitean varapuheenjohtaja. Multala on komitean urheilijajäsen.

Jostain heistä tulee Timo Ritakallion seuraaja. Mielenkiintoista on, että näkymättömäksi moitittu talousmies Ritakallio jätti seuraajaehdokkaille kuuman puheenaiheen, veikkausvoittovarojen käytön, todeten, ettei urheilun pitäisi puolustaa rahapelejä, jotka aiheuttavat yhteiskunnallisia ongelmia.

Ehdokkaat vierastivat Ylen tentissä vastaamista kysymykseen, pitäisikö urheilun tuki saada budjettivaroista Veikkauksen tuoton sijaan.

Ehdokkaat ovat halunneet nostaa olympiakomitean puheenjohtajan roolia julkisessa keskustelussa ja arvojohtamisessa.

Arvojohtaminen kuulostaa hyvältä. Urheilun piirissä esiintyy tekopyhyyttä esimerkiksi ilmenneissä kiusaamis- ja häirintätapauksissa.

Samalla voi miettiä, mikä on kansallisen olympiakomitean tehtävä. Se on ennen muuta Kansainvälisen olympiakomitean jäsen. Sen tavoitteina on saada suomalaiset liikkumaan ja huippu-urheilu menestymään.

Tiukka keskusjohtoisuus ei istu nykyaikaan. On etenkin jäsenjärjestöjen eli lajiliittojen asia puuttua hetimmiten omassa piirissä esiintyviin epäkohtiin.

Onko nyt naisen, Susanna Rahkamon, vuoro? Vai nähdäänkö pormestarin paikan jättävä Jan Vapaavuori parhaaksi edustajaksi valtiovallan ja liike-elämän suuntaan?

Kysymyshän on loppujen lopuksi urheilun rahoituksesta. Puhu siinä sitten ylevästi moraalista.