Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poikkeuksellisen vuoden erilaiset itsenäisyysjuhlat

Vuosi 2020 jää historiankirjoihin, ja koronavirus värittää myös perinteisiä itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia.

Tänään juhlitaan 103-vuotiasta Suomea poikkeusoloissa poikkeusjärjestelyin.

Se tuo myös Kanta-Hämeeseen uusia tuulia, kun itsenäisyyspäivän valtakunnallinen lipunnosto järjestetään poikkeuksellisesti Hämeenlinnassa.

Perinteisesti Suomalaisuuden liitto on nostanut lipun salkoon Helsingin Tähtitorninmäellä, mutta nyt lippu nousee salkoon kello 9 Linnanpuistossa, historiallisen Hämeen linnan kupeessa. Lipunnostoa voi seurata Yle Areenasta tai Radio Suomesta. Yleisöä paikalle ei pääse koronarajoitusten vuoksi.

Suomalaiset ovat perinteisesti kokoontuneet kotisohville katsomaan presidenttiparin kättelyä ja pukuloistoa. Linnan juhlat järjestetään tänäkin vuonna, mutta hyvin eri tavalla kuin aikaisemmin.

Linnan juhlissa ei tänä vuonna nähdä ruuhkaa tai hikisiä kasvoja. Ainoastaan kuvausvalaistus voi aiheuttaa helmeilyä presidenttiparin ja esiintyjien kasvoille.

Paikalla ei ole kutsuttu lukuisia vieraita, mutta esiintyjät Seela Sella, Esko Salminen, Diandra ja Ida Elina viihdyttävät yleisöä. Lisäksi lähetyksessä nähdään otteita maakuntavierailuista. Aiheina ovat luonto, saamelaisuus ja maanpuolustus.

Etukäteen uutta järjestelyä on kehuttu, koska perinteiset Linnan juhlat on koettu epätasa-arvoisiksi. Yleisesti on myös paheksuttu niissä viriävää pukukeskustelua. Tänä vuonna se jäänee käymättä vieraiden osalta, mutta keskustelua käydään varmasti rouva Jenni Haukion asusta, tahdottiinpa keskustelua tai ei.

Vaikka itsenäisyyspäivän juhlallisuudet ovat tänä vuonna poikkeukselliset, se ei tarkoita sitä, etteikö suomalaisille tärkeää päivää voisi juhlistaa pienesti omalla porukalla koronasuositukset huomioiden.

Itsenäisyyspäivän kynttilät voi sytyttää myös kotona, on aikaa kaivaa perhealbumit esille ja muistella sodassa taistelleita miehiä ja naisia.

Itsenäisyyspäivää leimaakin tänä vuonna erityinen kunnioitus ja kiitollisuus elämälle. Sen äärelle on hyvä pysähtyä hetkeksi.