Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksoiskansalaisuus – Kaksoiskansalaisuuksia myönnetään Suomessa liian helpolla

Kysymys kaksoiskansalaisuudesta nousee silloin tällöin ajankohtaiseksi. Kaksoiskansalaisuudella tarkoitetaan sitä, että henkilöllä on kahden tai useamman maan kansalaisuus. Puolet maailman maista sallii kaksoiskansalaisuuden.

Suhtautuminen kaksoiskansalaisuuteen vaihtelee maittain. Ankarimmillaan ensimmäisen kansalaisuuden menettää automaattisesti, jos hakee toista kansalaisuutta ja saa sen.

Kaksoiskansalaisuus on hyväksytty Suomen lainsäädännössä. Näin ollen suomalainen ei menetä Suomen kansalaisuutta, kun hän saa toisen valtion kansalaisuuden. Myöskään ulkomaalaisen ei tarvitse luopua nykyisestä kansalaisuudestaan saadessaan Suomen kansalaisuuden, jos alkuperäinen kotimaa sallii kaksoiskansalaisuuden.

Suomessa asuu vakituisesti toistasataatuhatta henkilöä, joilla on Suomen ja jonkin muun maan kansalaisuus. Suurimmat Suomessa asuvat kaksoiskansalaisuusryhmät ovat Suomen ja Venäjän kansalaiset, Suomen ja Ruotsin kansalaiset, Suomen ja Somalian kansalaiset, Suomen ja Viron kansalaiset sekä Suomen ja Yhdysvaltain kansalaiset.

Puolustusvoimien sotilasvirkaan nimitettävällä ei saa olla toisen valtion kansalaisuutta. Tämä on, tietysti luonnollista, kun esim. Venäjä katsoo, että syntyperäinen venäläinen on ikuisesti venäläinen.

Mielestäni kaksoiskansalaisuuksia myönnetään liian helpolla. Suomi ei ole mikään Kypros tai Malta, joissa EU-passin saa rahalla. Täällä on kuitenkin nähty tarpeelliseksi myöntää kaksoiskansalaisuus eräille raharikkaille venäläisille. Yleensäkin tulisi yrittää helpottaa ulkomaalaisten oleskelua ja työskentelyä Suonessa, ettei ainakaan sitä varten tarvitsisi kansalaisuutta myöntää.

Yrjö Saraste