Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunnanjohtajuus kysyy pinnaa ja muutoskykyä

Kunnanjohtajuus kiinnostaa edelleen, vaikka hakijamäärät kunnanjohtajan virkaan ovat vuosikymmenten aikana laskeneet parhaista ajoista.

Kuntaliiton taannoisen tutkimuksen mukaan vuosina 1996–2000 kunnanjohtajan virkoihin oli hakijoita keskimäärin 19 ja vuosina 2001–2016 enää 12. Nyt lukema lienee keskimäärin 15.

Hakijoiden kiinnostus vaihtelee tosin paljon kunnasta toiseen.

Urjalassa kunnanjohtajana on juuri aloittanut Annu Kuusisto, joka sai pestin peräti 33 hakijan joukosta.

Jokioisten kunnanjohtajaksi siirtyy keväällä Jukka Matilainen, jolle Jokioinen ja kunnanjohtajuus ovat jo ennestään tuttuja. Jokioisille oli 12 hakijaa ja 1 suostumuksensa antanut.

Jyri Sarkkinen aloitti Humppilan kunnanjohtajana viime marraskuussa. Virkaan tuli määräaikana 20 hakemusta.

Tatu Ujula on kuluneen yhdeksän kuukauden aikana kotiutunut hyvin Ypäjälle ja kunnan johtoon. Hevospitäjän kunnanjohtajuutta tavoitteli 11 hakijaa ja 1 suostumuksen antanut.

Määräaikaisuus ei ole enää kuntajohtajalle hyvä mainosvaltti, vaikka kunnanjohtajat eivät pidäkään pestiään eläkevirkana vaan pyrkivät eteenpäin – myös yksityiselle puolelle.

Kunnanjohtajuus on näkyvä julkinen virka, eräänlainen keulakuva, mutta ei eduiltaan tai työajoiltaan parhaasta päästä.

Kiittäjiä on yleensä niukasti ja arvostelijoita paljon. Jos tai kun jokin menee kunnassa pieleen, niin kunnanjohtaja on tulilinjalla.

Kunnanjohtajan rooli on yhä hyvin merkityksellinen yhteiskunnassa. Hän etsii virkavastuulla vastauksia kuntasektorin yhä koveneviin haasteisiin. Talouden tasapainotus on arkea joka kunnassa. Kunnanjohtajan työ on myös ongelmanratkaisua.

Kunnanjohtajan on luovittava väylä läpi kunnallispoliittisten ristiaallokon ja talouskarikoiden.

Pakollinen johtajasopimus on parantanut kriisitilanteissa kunnanjohtajien oikeusturvaa. Syystä tai toisesta noussut luottamuspulahan on erottamisperuste.

Monipolvinen työ vaatii sitoutuneisuutta, sosiaalisuutta ja pitkäjänteisyyttä mutta myös muutosjohtajuutta, sillä nyky-yhteiskunnassa vain muutos on pysyvää.

Kunnan kehittämiseen ei ole yhtä ainoaa tietä.