Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puurakentaminen kurkottaa korkealle

Ympäristöministeriö vauhdittaa puurakentamista hallitusohjelman mukaisesti. Yksi keino on rakennusten paloturvallisuusmääräysten tuore asetusmuutos, joka edistää palomääräysten materiaalineutraaliutta ja vähentää rakentamiskustannuksia.

Muutos helpottaa enintään kaksikerroksisten hirsirakenteisten tai muiden massiivipuuseinäisten rakennusten suunnittelua ja mahdollistaa sisälle näkyviin jäävät puupinnat.

Puurakentamisen lisäämistä pönkittää tarve vähentää hiilidioksidipäästöjä; hiilihän sitoutuu puurakennuksiin.

Ympäristöministeriön johtama puurakentamisen ohjelma pyrkii kunnianhimoisesti siihen, että puurakentamisen markkinaosuus julkisesta uudisrakentamisesta olisi 31 prosenttia vuonna 2022 ja 45 prosenttia 2025. Toissa vuonna puun osuus julkisesta rakentamisesta oli 15 prosenttia.

Uusista koulukiinteistöistä puurakenteisia pitäisi olla 2025 jo kaksi kolmasosaa. Kunnille tarjotaan täkyksi tukea.

Puurakentamisen kasvua ovat tähän asti hidastaneet vanhat rakennus- ja kaavamääräykset sekä käsitys puurakentamisen kalleudesta. Hintaero on jo kaventunut.

Arkkitehti Minna Aarnio, Forssan edellinen kaupunginarkkitehti, kannusti mielipidekirjoituksessaan (FL 4.1.) Forssaa edistämään massiivihirsirakentamista.

Puurakentamisen on tällä vuosituhannella osoitettu sopivan perinteisten pientalojen lisäksi myös suuriin julkisiin rakennuksiin ja korkeisiin kerrostaloihin.

Puukerrostalohankkeiden määrä on kasvussa etenkin kasvukeskuksissa. Hyvä suunnittelu ja sammutusjärjestelmä varmistavat puukerrostalojen paloturvallisuuden.

Puun valttina on uusiutuvuus ja monipuolisuus materiaalina. Puurakentaminen on mitä luontaisin vaihtoehto metsien ja puutuoteteollisuuden Suomessa. Puuta kelpaa myös yhdistää muiden rakennusmateriaalien kanssa.

Puurakentamista on hyvä edistää, vaikkakaan se ei kokonaisuudessaan Suomen hiilidioksidipäästöjä ratkaise. Yhtä tärkeää on huolehtia betoni- ja teräsrakentaminen hiilijalanjäljen pienentämisestä.