Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt valkaistaan neniä – Väen on pakkokin viettää tipatonta

Valkaisu on helppoa näin korona-aikana ainakin tammikuussa. Viimeisen ohjeen mukaan Lounais-Suomessakin ravintolat suljetaan klo 23. Alkoholin tarjoilu loppuu klo 22. Ei siis yhtään liian myöhään. Kyykyt oli jo vedetty alkuillasta.

Kaikki seudun Nasse-sedät ovatkin hyvin vihaisia.

Hyvä kuitenkin näin. Ohrajuoman älmennys olikin jo karannut käsistä.

Väen on pakkokin viettää tipatonta. Vai lotkottavatko sohva-Leijonaa. Muinoin, lähes elinikä takaisin Cumuluksessa oli sadan metrin jono ennen 20:tä Loukusta tai Tampista puhumattakaan. Kyllä kaipaan niitä aikoja.

Väitetään myös, että nuoriso on raitistunut. He ovat ehkä siirtyneet nettipeleihin kuten Nintendo tai joku muu räiskintäpeli. Ei kiinnosta Afrikan Tähti tai Monopoli. Ei iske pitsinnypläys, postimerkkien keräily tai lumisota.

Kopsaan tähän vanhan viisauden Kalevalan kokoajalta Lönnrotilta. Itsekin jos herra antaa ikää, aion liittyä Elias Lönnrotin raittiusseuraan, ellei sitä ole viinalla lopetettu. Lönkka oli huolissaan viinan kiroista ja kertoo vuonna 1834 perustetun kerhonsa säännöissä seuraavaa: Raittiuskerholaiset saavat juoda kolme ruokaryyppyä, jos ruoaksi on kalaa. Aamun voi aloittaa pitkällä ryypyllä ja klo 11 ja 18 ryyppy on paikallaan. Teräviä voi juoda päivittäin aika monta, mutta mieluusti sokeripalan kanssa. Kaljaa kerholaiset saavat juoda niin paljon kuin sielu sietää. Ehkä Karjalan ukot ja akat kaljahöyryissään lauloivat oman onnensa opiksi, runon räyhän rääpäleiksi, viritteiksi vienon viinin.

Menköön tämä tammikuu vielä näin. Ensi vuonna aloitan.

Mutta ei niin huonoa ettei hyvääkin. Jos viinaan kuolee vuodessa n. 3000 suomalaista, se tarkoittaa, että 5500 000 suomalaista ei kuole alkoholiin.

Tässä iässä terveydelle on myös hyötyä. Aika paljon vapisevin käsin läikkyy viinaa yli lasista, jonka muuten olisin juonut.

Keijo Wääri