Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona potki vauhtia kuntoportaiden nousuun

Kuntoportaista on muodostunut todellinen villitys. Siinä ovat kuntien aiemmat lähiliikuntapaikat ja frisbeegolfradat jääneet kunnolla jalkoihin.

Kuntoportaiden rakentaminen alkoi viritä muutama vuosi sitten, mutta nousi huippuunsa viime vuonna.

Kuntoportaiden nousua on siivittänyt koronaepidemia, joka on innostanut ihmisiä sisältä terveelliseen ja virkistävään ulkoliikuntaan.

Kohta alkaa olla helpompaa nimetä Suomen kuntia, joissa kuntoportaita ei vielä ole. Parhaissa on jo useita. Joka valtuustossa on taidettu ainakin sivuta kuntoportaita.

Sääntöjen Suomessa on pieni ihme, ettei kuntoportaiden rakentamiseen ole laadittu yleistä ohjeistusta. Hyvänä leveytenä voi pitää kahta metriä, jolloin portaissa mahtuu ohittamaan. Kaiteetkin ovat suotavia molemmin puolin.

Forssan seutukunnalle mallia on näyttänyt Somero. Loimaallakin on omansa. Pienempiä kuntoportaita voi kavuta myös Urjalan Lammiharjulla.

Someron Havuharjun kuntopartaat käyvät talkootyön mestarinäytteestä. Someron Liikunta ry lahjoitti hankkeeseen 5000 euron arvosta puutavaraa, joista Somero Sydämessä ry rakensi talkoilla viime keväänä 175 askelman kuntoportaat.

Tammelan valtuutetut sanailivat viime syksynä, kuluuko kunnan mielimiin kuntoportaisiin todella arvioidut 50 000 euroa, kun Somerollakin päästiin tästä kymmenesosalla.

Helsingin kaupunki on arvioinut, että uudet kuntoportaat kustantavat paikasta riippuen reilusta sadasta tuhannesta jopa neljännesmiljoonaan euroon.

Kuntoportaiden kustannuksiin vaikuttavat portaiden koko, perustukset, materiaalit ja työmenetelmät. Portaiden mahdollinen valaisu nostaa hintaa.

Ypäjä aikoo nyt rakentaa talkoilla kuntoportaat Rautarinteeseen Kurjenmäkeen ensi kesäksi.

Ypäjän ja Tammelan lisäksi kuntoportaat ovat nousemassa myös Jokioisille. Forssassa ja Humppilassa hanke on mietinnässä.

Itse asiassa Forssalla on pitkät perinteet eräänlaisista kuntoportaista Lamminrannasta ylös harjulle. Cumuluksen/ Rantasipin vanhoja ja kapeita portaita ovat tikanneet monet juniorit ja edustusurheilijat.

Ei pöllöimpiä kuntoiluvillityksiä. Porrastreeneistä on kiistatonta hyötyä, oli sitten tavallinen kuntoilija tai himourheilija. Sopivassa kohtaa portaat palvelevat myös tavallista kulkijaa.