Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Forssan seudun kuntaliitos puhuttaa: "Kuntaliitos harvoin palvelee pieniä kuntia, sellaisia kuin meidän Humppilamme"

Forssan Lehdessä (30.1.) nostettiin taas Forssan seudun vakiokissa pöydälle ja väläyteltiin kuntaliitosta seudun viiden kunnan välillä. Tällä kertaa väläyttäjänä oli Kaisa Lepola, mutta kyllä aihe aika säännöllisesti nousee keskusteluun – eritoten Forssan taholta. Ja miksipä ei nousisi, varmasti palvelisi kaupunkia hyvinkin.

Valitettavasti kuitenkin kuntaliitos harvoin palvelee pieniä kuntia, sellaisia kuin meidän Humppilamme. Riskinä on palveluiden karkaaminen suurkeskustan alueelle ja niiden näivettyminen entisten pikkukuntien alueella. Kustannussäästöjä yhteinen hallinto varmasti tarjoaisi, ja siksipä moni pikkukunta on lopulta liitoksiin päätynytkin – mutta millä inhimillisellä hinnalla? Sitä pitää pohtia: on arvioitava päätösten kauaskantoisia seurauksia.

Meillä Lounais-Hämeen Vihreissä asia myös aina puhuttaa, ja kantoja on yhtä monia kuin puhujiakin. Koska meillä ei ole ryhmäkuria, esimerkiksi tämä asia on pian julkaistavassa paikallisohjelmassammekin ns. omantunnon kysymys. Olemme seudullinen yhdistys, mutta ymmärrämme paikallisen päätöksenteon tärkeyden. Pitää nähdä isot asiat sekä läheltä että kaukaa, jotta voi ymmärtää näkemänsä; perspektiivi etäältä on erilainen kuin viereltä. Molempia tarvitaan.

Kuntaliitos ei luultavasti kovin paljoa vaikuttaisi omaan elämääni, mutta se ei ole tärkeää. Tärkeää on lapsiperheiden arjen sujuvuus, esimerkiksi päiväkotien ja koulujen sijainti sopivien kulkuyhteyksien päässä. Tärkeää on pitää ikäihmisten turvalliset palvelut lähellä. On tärkeää pitää prioriteettilistalla korkealla Humppilan alueen liikenneyhteyksien parantaminen ja tiealueiden hoito. On tärkeää pitää meidän kirjastomme tässä ”kylillä”. On myös tärkeää, että lähellä olevista asioista päätetään lähellä.

Mitä keskitetymmin asioista päätetään, sitä enemmän kaukana olevat alueet jäävät katveeseen. Päättäjät usein priorisoivat oman ja lähiasuinalueidensa palvelut – tutkitusti. Tämä johtaa siihen, että itselle etäisen alueen koulu voidaan ihan hyvin sulkea; sehän ei kosketa itseä eikä tuttuja. Jos ei tunneta ketään tuolla alueella, voidaan ajatella vain rahaa, jota säästetään. Tämä ei ole tahallista eikä johdu persoonasta: se on vain inhimillistä. Lähellä oleva koskettaa.

Siksi on tärkeää myös, että kuntien ja asuinalueiden päätöksiin pääsevät vaikuttamaan he, jotka joutuvat elämään niiden päätösten kanssa. Asukkaiden pitää päästä aidosti päätöksentekoon mukaan. Parhaiten se onnistuu, kun päätökset tehdään siellä, minne ihmisten on helppo tulla – lähellä kuntalaisia.

Oma kantani kuntaliitoksen suhteen riippuu siitä, mitä meidän kuntalaisemme haluavat. Edustan humppilalaisia, en itseäni. Siksipä kysynkin: mitä mieltä sinä olet?

Minna Autio

valtuutettu ja ehdokas (Vihreät), Humppila

Lounais-Hämeen Vihreiden hallituksen jäsen