Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kerrostalon huoneisto-ovien palonkestävyys

Vuonna 2014 Suomessa asui kerrostalossa 1,8 miljoonaa ihmistä. Tulipaloja kerrostalossa oli 1521 kpl. Kerrostalopaloissa kuoli 26 ja loukkaantui 342 henkilöä. Palokuolemien määrä kerrostaloissa on lisääntynyt viimeiset viisi vuotta tilastollisesti.

Tulipalossa huoneisto-ovia paloi puhki ja tutkimuksissa on havaittu, että huoneisto-ovissa on suuria eroja palonkestävyydessä. Jos oven tyyppikilvessä saranapuolella on merkintä (esim. E15, B15, C1/4, tai” hyväksytty oviyhdistelmän osana”), joka osoittaa oven olevan 15 minuutin palo-ovi, voidaan päätellä, että ovi on hyväksytty huoneiston oveksi oviyhdistelmän osana niin, että oviaukossa on tai on ollut myös toinen ovi ja tällä tavalla on saavutettu vaatimuksen mukainen 30 minuutin palokestävyys.

Toisaalta välioven avautuminen sisäänpäin tuo tullessaan haasteita, kun ovi ei avaudu paineesta johtuen. Myös postiluukun pitäisi toimia kunnolla. Jos läpän ja oven väliin jää rakoa postiluukun ollessa suljettuna, se heikentää oven paloturvallisuutta. Myös jos ovilehden ja karmin väliä ei ole tiivistetty kunnolla tai se on puutteellinen, se heikentää paloturvallisuutta… savukaasut.

Selvityksen mukaan ovi vaatii korjausta harkinnan mukaan, jos on postiluukku, ovi on valmistettu aikaisemmin kuin 1976 pois lukien joka kohdastaan yli 35 mm paksut umpiovet, tai ovessa ei ole tyyppikilpeä laisinkaan. Suositus on, että ovien paloturvallisuus suoritetaan säännöllisesti arviointi puutteista ja korjataan.

Hyvänä esimerkkinä mainittakoon Saksa, jossa jo 1980-luvulla luovuttiin kerrostalojen postin sisäänkannosta niin, että postilaatikot sijaitsivat ulkona. Tämä lisää turvallisuutta ilkivaltatilanteessa, jossa voidaan aiheuttaa tulipalo. Myös palokuormaan tulisi kiinnittää huomiota.

Viime viikolla saimme lukea valitettavasta tulipalosta, joka vaati kaksi uhria. Tämä uutinen alkuvuodesta pani ajattelemaan turvallisuusnäkökohtia, joita meidän kaikkien tulisi huomioida. Itse asennutin aikoinaan vanhusten omakotitalon sähköhellaan ajastimen, joka sammutti virran puolen tunnin kuluttua. Jos halusi jatkaa keittämistä, niin uusi painallus katkaisijasta. Tämä siis vanhoissa laitteissa, nykyisin saattaa olla jo vakiona turvallisuuskytkin.

Evp Keijo Lindeman