Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläisiä on paha mennä neuvomaan

Mielenosoitukset oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin puolesta jatkuvat Venäjällä. Tänään hänen kohtalonsa on esillä moskovalaisessa tuomioistuimessa.

Venäjän tilannetta on osattava seurata Suomessa erittäin tarkasti. Ylen haastattelemat tutkijat arvioivat jopa (31.1.), että presidentti Vladimir Putin on menettämässä otteensa.

Navalnyin uhka Putinille on siinä, mitä hän edustaa.

Navalnyistä on tullut symboli Venäjän muutospaineille. Häntä pitää kuitenkin varoa ajattelemasta Putinin seuraajaksi. Tuskin kukaan edes Venäjällä haluaa, että itsevaltaisen johtajan nimi pelkästään vaihtuu.

Ikuisia johtajia ei ole. Käytännössä Putinin aseman turvaamiseksi on tehty kaikki mahdollinen lainsäädännöstä alkaen.

Venäläisten tyytymättömyyttä ei voi loputtomiin padota, mutta on edelleen hyvin vaikea arvioida, miten laajaa se aidosti kansan keskuudessa on.

Navalnyin murhaaminen oli vielä jokin aika sitten Putinille yksinkertaisin ”ongelmanratkaisu”. Nyt se ei enää tule kysymykseen, joten jäljelle jää vankeustuomio pahasti politisoituneessa oikeudenkäynnissä.

Demokratiaongelma olisi Venäjällä helposti ratkaistu, jos länsimainen malli vapaine vaaleineen voitaisiin ottaa kertaheitolla käyttöön, eli tehtäisiin Venäjästä jotakin sellaista, mitä se ei ole.

Venäläisiä on paha mennä etäisyyden päästä neuvomaan, vielä hankalampaa se on läheltä. Mikään yleisesti hyvänäkään pidetty malli ei istu suoraan sikäläiseen yhteiskuntaan.

Mielenosoittajat vaativat vapaita vaaleja.

Venäjällä ei kuitenkaan ole oppositiota, joka voisi nousta nopeasti vaihtoehdoksi nykymenolle.

Demokratia ei ehtinyt kehittyä Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Tuolloin sillä oli etsikkoaikansa, mutta Putinin valtaannousu tuli tielle.

Venäläiset ovat kaiken lisäksi itse halunneet pitkään Putininsa.

Venäläiset nuoret aikuiset ovat tyytymättömiä. Heitä ei voi enää mitenkään vaientaa, joten jonkinlaisia uudistuksia on tehtävä, mitä pikemmin, sen parempi, jopa Putinille.

Venäjällä muutos on tyypillisesti tullut vallankumousten kautta. Nyt sellaista on ennenaikaista povata, mutta oireita on Moskovan kaduilla.